"Явно нощта е бременна с нови тенденции с нови оценки, самооценки, явления, дори бих казал - и неидентифицирани феномени в политиката. - с тези думи лидерът на ДПС Ахмед Доган започна пресконференцията в НДК.

Доган изрази задоволството си от представянето на ДПС на вота. Разглеждайки резултатите до момента, той заяви, че освен, че са запазени позициите, се наблюдава и разширяването им.

Направи ми впечатление, че някои от управляващите трябва по-прецизно да се занимават с политическата география, защото в Черноочене ДПС са били първенци във всички избори", отбеляза още лидерът и "препоръча" на конкурентите да се запознаят с нея.

От ДПС определиха хвалбите на управляващите, че са победили в смесените райони, като "цветни сънища" и объркване на реалното с желаното.

Според него, некоректно е управляващите от ГЕРБ да се обвяват за победители и в този вот от гледна точка на реалните резултати. Той определи представянето им като "провал".

Той призна, че за разлика от местния вот, партията му е била по-пасивна в президентския вот, но сподели своята визия за държавния глава.

„Искаме да сме наясно с необходими профил на президента на страната. Президентът трябва да гарантира мира, спокойствието и сигурността на гражданите и на страната. Важно е в рамките на неговите компетенции, зададени от Конституцията, той трябва да бъде един от гарантите на необратимостта на демократичен процес. Не случайно подчертаваме това, защото през последните 2 години виждаме тенденции, които поставят под въпрос демократичната система в страната. Президентът не трябва да бъде пасивен наблюдател на цялостния обществени политически и икономически живот.

Затова двойката Калфин - Данаилов са може би най-подходящите със своето поведение. Те най-добре пасват на тези очаквания, затова ще направим всичко възможно те да получат подкрепата от нашите избиратели. ДПС няма да иска нищо в замяна. Ние си знаем  възможностите и мястото. ", заяви Доган.

За разлика от предпочетената от него двойка, той не скри сериозните си критики за опита и представянето на Росен Плевнелиев.

"Има много случайни, некомпетентни, неподготвени хора в политиката", коментира Доган. Лидерът заяви още, че ДПС ще се опита да спре „некомпетентна политика, която управляващите водят на централно и местно равнище, както и потъването на страната в редица области".

Представителите на Движението изразиха притеснението си от проблемите при провеждането на вота, всяването на страх и опитите да се влияе на избирателите.

ДСП вижда изход в предсрочни парламентарни избори.

Негативен политически опит за Доган е една партия да спечели цялата власт в страната. Необходимо е, според него, да има коалиционни партньори.