Новата поправка в Закона за предучилищното образование е изключително съществена, за да може освен целодневната, полудневна и почасова организация за работа в детските градини, да има една форма, при която родители, които имат възможност и желание да се занимават сами с детето си, да получават консултация и подкрепа от държавата.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след награждаването на персонала на 173-та детска градина, които спасиха дете от задушаване, съобщава Радио София.

"Още в самото начало имаше нарушена комуникация от страна на моите колеги от Министерството на образованието. Хората се притесниха абсолютно излишно. Тук не става въпрос за предучилищна, за подготовка за училище. Тук говорим за детската градина такава, каквато е в момента. Аз приемам това като ангажимент на държавата, при който е задължително да се строят детски градини и да се финансират", каза Фандъкова.

Според нея повечето родители предпочитат да работят. "Трябва да има алтернативи", подчерта Фандъкова.

"Основната философия на новия закон в най-положителната му част е, че той е гъвкав и трябва да бъде такъв. Мисля, че с това се затвори темата. Никой няма да отнема децата от родителите", категорична е тя.