Неосигурените пациенти ще имат право само на спешна помощ. Това заявява здравният министър Петър Москов пред в. "Труд".

По думите му, от 2015 г. се предвижда да бъде прекратена възможността за планов прием на такива пациенти. Те ще имат само ясно регламентиран пакет при изброени спешни състояния.

"Разликата между осигурения и неосигурения ще стане видима", обещава Москов.

По думите му НЗОК ще има право да сключва и да не сключва договор с болници, които не отговарят на критерии и ако изписват пациенти без очакван резултат.

Министърът добавя, че до средата на другата година Наредба 40, която съдържа дейностите, покривани от НЗОК, ще бъде преработена. Част от медицинските грижи, които в момента се извършват по неясни причини в болниците, ще бъдат изведени в доболничната помощ.

Петър Москов обяснява, че е подписал документ за промяна в преструктурирането на лечебните заведения, където въвеждат различни приоритети от досегашния - онкологията.

"Става дума за поставянето на акцент върху основните заболявания, които формират тежките социални показатели за лошо здраве, за кратък живот у нас, за висока детска смъртност в сравнение с европейските нива", казва той.

Друга мярка, която ще се предприеме, е към 2016 г. доброволните фондове да имат на разположение такъв ясен пакет, че да могат да направят собствени разчети, да предложат по максимално атрактивен начин възможността хората да се осигуряват доброволно и активно да търсят договори с тях.