Финансови проблеми очакват следващия културен министър. Това стана ясно от заключителната пресконференция на министъра на културата Мартин Иванов. При сценичните изкуства той заварил дефицит около 4,7 милиона лева, който продължава да расте и се очаква до края на годината да се увеличи двойно. Мартин Иванов очаква спешно Народното събрание да се заеме с актуализацията на бюджета, нещо, което според него не се разглежда в нужната експедитивност.

Следващият министър на културата ще трябва да се справи с проблеми като обири на музеи, разпадащи се къщи-музеи. Редица културни експонати не се поддържат както трябва, основно заради липса на пари. Трябва да бъде изготвен един списък, да се инвентаризират всички наболели проблеми, съветва Иванов.

За реставриране и консервация Министерство на културата има само 500 000 лева за цялата страна. Във ведомството непрекъснато постъпват искания за средства за консервация. Българската култура има проблем не със своето качество, а с финансирането, категоричен бе Мартин Иванов.

Трябва да се финализира и стратегията за българската култура. Предстои да се завърши наредбата за библиотеките. Това са едни центрове на знание, което новите технологии не са обезценили, а са им вдъхнали ново значение, убеден е министърът на културата. Ние като общество сме в дълг и трябва по-активно да водим диалога за културните ценности и образованието, посочи той. Иванов вече е разговарял с военния си колега в националната сигурност да бъдат включени образованието и културата.