В една от столичните книжарници на „Хеликон" се събраха почитатели на писателя Александър Томов.

По случай 70-годишнината му издателство „Милениум" пусна на книжния ни пазар томчето „Избрано", събрало някои от знаковите произведения на Томов.

Включени са поезия, разкази и повести, публицистика, стихове от "Квартал Надежда", "Реквием за роман" и "Луминесцентни балади", разкази от сборниците "Здрач и печал" и "Елегия за птици", публицистични есета и откъси от романите "Килър", "Йешуа", "2066" и "Малолетна проститутка".

Александър Томов е от ония писатели, които обичат да гледат с отворени очи злото, то е в основата на художествените му изследвания на света, заяви Георги Лозанов.
По думите му доброто съществува в текстовете на Томов, но то е абстракция, докато злото е всекидневие, с непрестанни нови измерения и лица.

От своя страна юбилярът призна, че е мрачен писател. Авторът на „Новобогаташи", „Арсения", „Четвъртата власт" изтъкна, че търси тъмните тонове в човешката душа, но заедно с това и някаква светлина, защото всеки един я носи. Дори и аз, иначе не бих съществувал, посочи още Томов.