терор Чеченските бойци се отказаха от намерението си да разменят заложници за политици. Това съобщи, цитиран от ГазетаРу, представителят на оперативния щаб Сергей Игнатченко. Той добави, че лидерът на “Яблоко” Явлински е в превзетия театър и преговаря с терористите.

Междувременно, британският журналист Франкети и йорданският лекар Заки са се срещнали с водача на бойците Бараев. Те уточниха, излизайки от блокираната сграда, че чеченският командир е в отлично настроение.

Малко по-рано се разбра, че терористите са разделили заложниците на групи. В момента в различни помещения са разпръснати мъже, жени, чужденци, украинци... На оперативния щаб все още не му е известна причината за това действие.

Пряко от ефира на “Ехо Москва” председателят на федеративния съвет на Русия Сергей Миронов се обърна към терористите в Двореца на културата с уверението, че ако пуснат заложниците ще им бъде осигурена пълна безопасност и възможност да напуснат пределите на Русия.

Целта ви да привлечете внимание е постигната – за вас в момента говори целият свят, заяви Миронов.

На похитените 700 души Сергей Миронов твърдо обеща, че държавното ръководство ще направи всичко необходимо, за да защити техния живот.

Професионалистите водят и ще водят преговори за осигуряване на вашата безопасност. Цялата страна е с вас и вярва в щастливия изход от тази страшна ситуация, казва още Миронов.

По последна информация терористите държат около 700 заложника, съобщи Сергей Игнатченко, представител на федералните сили за безопасност. 75 от тях са чужденци, 37 души са пуснати и един е убит. Едно от двете момичета, които успяха да избягат, е ранено и му се оказва медицинска помощ. По време на бягстовто си, те са били обстрелвани с гранатомети, сочат информациите на очевидци. Игнатченко уточни, цитиран от ГазетаРу, че в момента преговорите с чеченците се водят от президентски пратеници.

Междувременно една от заложниците Ана Андрианова заяви в ефира на “Ехо Москва”, че всички похитени очакват от правителството официално заявление, че е готово да започне преговори за изтегляне от Чечения на която и да била военна част. По думите й, става въпрос за очакване “до минути”.

Андрианова е подчертала, че всяко действие от страна на федералните сили, ще бъде възприето като агресия от страна на терористите. Молим да не се провеждат силови действия и да не се атакува театъра, казва заложничката.

Един от бойците отрича в ефира на “Ехо Москва”, че на заложниците им е забранено да ползват тоалетни и да звънят по мобилни телефони. Това е лъжа, която не искам да коментирам, заявява терористът, представил се като член на батальона на смъртниците на Хасмамат.

Ако Ахмад Кадиров има мъжество да дойде в залата, то 50 души ще бъдат пуснати веднага.

От своя страна ръководителят на Чеченската администрация Кадиров заяви, че след този терористичен акт мирният диалог е невъзможен.

За убийството на един от заложниците станало известно, когато в оперативния щаб по спасяването влетял капитан от милицията и закрещял, че бойците застреляли първия си заложник. По думите му това е станало скоро, но никой не е чул изстрелите. От оперативния щаб потвърдиха, че става въпрос за млада 20-годишна жена, която е била умъртвена още снощи за неподчинение при превземането на театъра. Според източници от полицията, възможно е тя да е убита с удар на приклад. По-късно беше установено, че жената има огнестрелни рани, както и обгаряния по ръцете, явно от опитите да се защити.

По последни данни, терористите, които държат заложници в сградата на московски театър, са разделили децата и родителите. По думите на една от заложничките, в момента децата се намират на балкона на театъра, а родителите - на партера. "Ехото на Москва" съобщи, че терористите вече не пускали похитените дори до тоалетните и ги заплашват, че ще им отнемат мобилните телефони.

Междувременно кореспондентът на Рен-ТВ оповести обръщение на терорзаложниците към властите. В него се казва: Жени, мъже, възрастни и деца! Днес попаднахме в такава ситуация, в която въпросът е на живот и смърт. От вашата съвест зависи нашия живот. Молим ви да решите въпроса по мирен път. Иначе ще се пролее много кръв!

Терористите обещават да пуснат 50 заложника от сградата на театъра в руската столица, ако при тях пристигне ръководителят на чеченската администрация в Чечня Ахмад Кадиров. Междувременно бойците били готови да освободят чуждите заложници, сред които 40 украинци.

Похитителите обявиха, че ще започнат подбор на депутати , които да заменят сегашните заложници. Схемата ще е - посочва се фамилията на депутата и той казва съгласен ли е или не да се предаде като заложник. Междувременно запасите от бюфета на театъра са се изчерпали, а положението на похитените се отежнява, защото бойците отказват да получат храна отвън.

Според посланика ни в Москва българските заложници на терористите може да са повече от двама. Чеченските бойци, с които е установен постоянен контакт, са заявили, че отказват да пускат жени и деца, но са склонни да обсъждат освобождаването на мъже.

Терористичният акт е планиран в един от международните терористични центрове. Това заяви президентът Путин по време на съвещание в Кремъл с ръководителите на силовите ведомства.

Едновременно с това терористите са потвърдили, че в сградата на театъра се намират 50 бойци-камикадзета. Чеченските бойци са готови да пускат 10 души от заложниците срещу един депутат. Междувременно депутатите Немцов и Кобзон са влезнали в залата.<, заедно с представителите на Червения кръст, малко след което Кобзон е извел майка с дете.

b>Чеченските бойци ще застанат пред камерата на телевизия "Рен-ТВ". Това се разбра, след като по един от заложниците терористите поискаха снимачен екип да влезе в театралната зала.

Терористите поставиха нови условия пред лицата, водещи преговори с тях. Това е заявил представител на оперативния щаб по освобождаване на заложниците Александър Мачевски, цитиран от ГазетаРу.

Той не уточни новите искания, но е заявил, че по-рано постигнатите договорености не са били изпълнени от бойците, а именно – да бъдат пуснати всички чужди граждани. Причината за това е, че представителите на чужди дипломатически мисии не са могли да пристигнат на време и “сделката” не се е осъществила.

Терористите искат да преговарят и с Червения кръст и международната организация “Лекари без граница”.

Чеченските бойци са готови да държат заложниците най-малко седмица. След това съобщение връзката с тях е прекъсната. Знае се, че в момента те правят списък на заложниците - имена, и националност.

Една от заложничките - Мария Школникова, информира по телефона, цитирана от newsru, че в театъра се намират 67 чужди граждани. От България-1, САЩ-4 души, Канада-4, Швейцария-2, Австрия-3, Югославия-2, Германия-7, Франция-3, Дания-2.

Говорителят на българското външно министерство Любомир Тодоров съобщи, че българите сред заложниците в театъра са най-малко двама - Веселин Недков от Разград и Емилия Узунова, която има и австрийско гражданство. Школникова съобщава още, че чеченските бойци не искат да преговарят с никой от официалните власти, а единствено с журналистката от "Нов вестник" Ана Политковска. Само на нея имат доверие, казва още заложничката.

терорРуските спецчасти започват да заемат позиции около сградата на Двореца на културата. Районът се отцепва с метални заграждения, а военните разполагат и полеви кухни в района.

По последна информация в театралната зала има около 550 заложника и 40-50 терористи. Разбра се, че вътре са 19 ученика от частното училище "Златното сечение".

Към окупираната и минирана сграда са се приближили 7-8 представители на властта в опит да се установи контакт с похитителите, но такъв засега е отказан от вътрешността на сградата.

Сред заложниците на чеченските терористи в Театралния център на руската столица Москва има няколко български граждани, съобщи «Газета.Ру», като се позовава на българската служба на радио Свобода.

Говорителят на външно министерство Любомир Тодоров заяви, че в кризисния щаб, сформиран от външното министерство, има информация, че сред заложниците има само един българин. Това е Веселин Недков Недков, който е пристигнал в Москва от Канада.

Българското посолство поддържа постоянно дежурство и контакти с руските институции. След първоначални информации, че сред заложниците има шестима германци и британци, е последвала неофициална информация от нападателите, че броят на чужденците общо бил около 30 души. Те обаче са заявили, че след разсъмване чужденците ще бъдат освободени.

Българското посолство в Москва съветва пътуващите в Руската федерация български граждани при необходимост да търсят посолството ни в руската столица и генералните консулства в Санкт Петербург и Новосибирск.

боецПрипомняме, че група от 50 въоръжени с автомати мъже нахлу снощи в залата на бившия московски Дворец на културата по време на мюзикъла “Норд-Ост”. Това бе съобщила сътрудничка на “Интерфакс”, която е в залата със съпруга си, цитирана от ntvru.

По думите й неизвестните бойци, които са с кавказки черти, открили огън във въздуха. На зрителите – между 700 и 1000 души не се разрешава да напуснат залата, а само да звънят по мобилните си телефони на свои близки и познати.

На место веднага са пристигнали части от групата “Алфа”.

Късно снощи терористите освободиха всички заложници-мюсюлмани, както и около 150 деца и жени.

Според информация, дошла от заложници, терористите са минирали залата.

терор В руската столица вече действа план “Заплаха”, според който всички подразделения на милицията и спецчастите трябва да са на разположение. На мястото е пристигнал кметът Лужков, а президентът Путин е бил веднага уведомен.

Театърът е превзет от чеченските бойци на Мовсар Бараев, това е заявил мъж, представящ се за Мавлади Удугов, когото руските военни наричат “чеченския Гьобелс”, пред радио “Ехото на Москва”.

По думите на Удугов, които се потвърдиха и от самия Бараев, свързал се с агенция "Кавказ-център", в театъра се намират отряд командоси-“самоубийци” и 40 чеченски вдовици. Зданието е минирано и при опит за щурмуване ще бъде вдигнато във въздуха.

Исканията са - незабавно прекратяване на войната в Чечения и изтегляне на руските войски от там. Ние дойдохме в Москва не да оживеем, а да умрем, е заявил Бараев.

Продуцентът на мюзикъла Цекало заяви, че когато се опитал да се свърже по телефона със свой сътрудник в залата, слушалката вдигнал неизвестен и с кавказки акцент заявил “Тук се води война”.

Една от освободените заложнички е призовала спецчастите от "Алфа" да не атакуват сградата, защото вътре има заложен много взрив. В 1.20 московско време, 4 часа след превземането на сградата, от вътрешността й се чуха 7 изстрела, разказват очевидци. Хората от околните жилищни сгради се евакуират, очаква се щурмуване на театъра от спецчастите. Няколко милиционерски коли са уцелени от стрелба, идваща по посока Двореца на културата. Бронетранспортьори отцепват района, всички останали се изтеглят на по-голямо разстояние.

Малко след полунощ в сградата на театър е влезнал депутатът от Чечня Асламбек Аслаханов, който ще се опита да преговаря с терористите самоубийци, които са готови да се взривят заедно със заложниците.