Няколко хиляди демонстранти са запалили сградата на унгарската национална телевизия.

Горят и автомобили в съседство, съобщава Ройтерс.

За разпръскване на демонстрантите полицията е използвала сълзотворен газ.

Пред парламента, вчера, около 10 хил. привърженици на опозицията участваха в протестен митинг.

Акцията е част от недоволството от решението на унгарското правителство да публикува неверни данни за успехи в икономическата политика и борбата с престъпността.

Унгарският премиер - социалистът Ференц Дюрчани предизвика скандал, като призна, че умишлено е "излъгал" гласоподавателите, като е скрил от тях истината за планираната болезнена програма за строги икономически ограничения, която вече се изпълнява след изборите от тази пролет.

Държавното унгарско радио излъчи запис на реч на Дюрчани пред депутати от неговата социалистическа партия, произнесена при закрити врата през май тази година. В нея премиерът заявява, че правителството е правило "само глупости" и е "лъгало" година и половина.

Това излъчване, станало факт след изтичане на информация, и признанието на премиера, че записът е оригинален, предизвикаха демонстрации на стотици представители на дясната опозиция в Будапеща през миналата нощ.

"Нямаме особен избор, защото сме я оплескали и то не малко, а много. Никой в Европа, освен нас, не е правил подобни глупости. Можем да го обясним... Очевидно, ние лъгахме през последните 18 месеца - две години", заявява простодушно премиерът в своята реч.