Японски министър си спечели редица критики след като „посъветва" възрастните хора в страната „да побързат и да умрат", съобщава британският вестник „Гардиън".

Според финансовия министър Таро Асо японците на преклонна възраст трябва да освободят държава от задължението да плаща за медицински услуги за тяхното здраве.

„Господ да пази, ако искате да умрете, а сте принудени да живеете. Бих се събудил, чувствайки се изключително зле, ако знаех, че лечението ми се плаща изцяло от правителството", заяви Асо по време на среща за социалните реформи в страната.

„Проблемът няма да се реши, докато не им позволите да побързат и да умрат", посочи Асо. Изказването на финансовия министър със сигурност ще нанесе голяма обида на хиляди японци.

Почти четвърт от 128-милионното население в страната на изгряващото слънце е над 60-годишна възраст. Според прогнозите тази пропорция ще се увеличи с около 40% през следващите 50 години.

72-годишният политик, който е втори мандат вицепремиер, заяви, че той самият ще се откаже от държавните помощи. Асо допълни, че е подписал декларация, според която семейството му се отказва от лечение, заплащано от държавата.