Експлозии насред пълна с хора автобусна спирка уби поне 71 души в покрайнините на нигерийската столица Абуджа. Бомбата е задействана в час пик, когато хората отиват на работа. Това е първата подобна атака в района на Абуджа за последните две години, отбелязва "Ройтерс".

Ранени са 124 души, като информацията не е окончателна.

Части от тела и кръв е имало навсякъде в района на спирката, като неуправляема тълпа от няколкостотин любопитни граждани едва били удържани от силите за сигурност.

Оператор на "Ройтерс" е видял 20 тела на спирката, която се намира на около 8 км южно от центъра на Абуджа. Друг кореспондент на агенцията е видял поне 15 тела, които са били подготвени да бъдат откарани от линейките.

Повече от два автобуса, превозващи работници, са ударени от взрива, свидетелства мъж от мястото на инцидента.

Все още никой не е поел отговорност за кървавата баня, но заподозряна е ислямистката въоръжена група "Боко Харам", под ръководството на която в североизточната част на страната има бунтове, взимащи все повече жертви.

"Боко Харам" убиха поне 60 души при нападение на село преди три дни. Други осем души бяха убити при атака на колеж за обучение на учители.

Ислямистите, които искат да превърнат Нигерия в ислямска държава, концентрираха яростните си атаки в североизточната част на страната, където започна и метежът им.