Изграждането на циклотронен център към БАН, който да зарежда цялата страна с богатата на радиоизотопи глюкоза, си поставиха за цел учените от академията.

Циклотронът е именно апаратурата, която създава необходимите материали за изследването на онкоболните до 15 дни след тяхното диагностициране. Проблемът обаче е, че у нас има само два циклотрона - в Александровска болница в София и във Варненската болница и болните чакат с месеци.

В момента у нас има около 265 000 болни от рак, 17 000 от тях умират всяка година. За да се предотврати тази тревожна статистика, е нужно именно ранно диагностициране с т. нар. ПЕТ скенер (PET-скенер).

В страната има няколко мини циклотрона или наречени на научен жаргон бейби циклотрони. Те обаче не решават проблема с производството на изотопи и не са достатъчни. Освен това Министерство на здравеопазването не може да си ги позволи.

Нуждата от изграждането на циклотрона идва от краткия период на полуразпад на изотопите, които са така важни за ранното диагностициране и лекуване на онкоболните.

С изграждането на ускорителя, тип циклотрон, и ядрено-химична лаборатория към него, ще се организира и производството на радиофармацевтици в България.

Продуктът ще се произвежда постоянно, като веднага след производството му той ще се инжектира в тялото, което го прави напълно безопасен.
Капацитетът на този радиофармацевтик ще бъде много висок, а технологията, която изследователите са си поставили за цел да развиват у нас, ще даде възможност за изграждането на ПЕТ скенери. Това от своя страна ще увеличи точността на изследването.

Един циклотрон може да зарежда до 4-5 ПЕТ скенера, допълниха още учените от БАН.

Създаването на специалност „Радиофармация" са си поставили за цел още от БАН, тъй като се оказа, че освен апаратура, у нас липсват и специалисти.
Стана ясно, че за провеждането на изследването във Варна се събират всички специалисти от страната. „Трябват ни хора, завършили Радиохимия, имали стаж две години във фармацевтична компания", призоваха учените. Такива хора, по техните думи, обаче трудно се намират.

Всички български ядрени физици провеждат експериментите си в чужбина, а тук единствено могат да анализират данните си, тъй като нямат осигурена база за първото. „България е ядрена държава, а нямаме нито един ядрен реактор за научни цели", алармираха учените.

Амбицията на хората от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика е да се превърнем в регионален център за Източна Европа, като обслужваме близките, и не само, страни.
Ако този циклотрон заработи, цената на изследванията ще спадне с от 8 до 10 пъти, увериха специалистите.

Стана известно още, че преди години в столичния квартал „Люлин" е била направена първа копка за изграждането на циклотрон - от турска фирма. Проектът обаче не е бил продължен.

Единственото, на което разчитат от БАН обаче засега е реакцията на правителството. Академията е осигурила 5 милиона долара за апаратурата, но са нужни още около 16 милиона лева за терен.

Изграждането на национален циклотрон е материализиран във филм, създаден от журналиста Иван Танев - водещ на пресконференцията, провела се в БТА.
Сформирана е и Фейсбук група, а разбиране учените са намерили в образователния министър Анелия Клисарова и министъра на икономиката Драгомир Стойнев.