„Господин Сноудън не е дисидент, той е обвинен в неправомерно разкриване на класифицирана информация и трябва да бъде върнат в САЩ възможно най-скоро" Това заяви на пресконференция вчера говорителят на Белия Дом, Джей Карни, като подчерта дълбокото разочарование на администрацията от решението на руското правителство, предаде DailyStar.

Той подчерта че руската страна не е предупредила предварително за решението си и отказа да отговори дали Едуард Сноудън би могъл да разполага с допълнителна информация. Той обаче подчерта, че отношенията на САЩ с Русия обхващат широк кръг от въпроси, което е индикация от администрацията на Обама, че за момента не желае да влошава прекалено много двустранните отношения.

Все пак, от Белия Дом подчертаха, че действията на Русия подкопават сътрудничеството й със САЩ в сферата на правоприлагането.

Очаква се даването на убежище на Сноудън също така да попречи на и без това изострените отношения покрай намирането на решение на конфликта в Сирия.

Междувременно стана ясно, че Едуард Сноудън е избрал и къде ще живее, но от съображения за сигурност местонахождението му не е разкрито.

Още не е ясен и графикът по който Сноудън ще се среща и с желаещите да разговарят с него журналисти