Радослав Кирчев, задържан за убийството на Михаил Стоянов през 2008 година в Борисовата градина, ще може да се подготви за кандидат-студентските изпити след два месеца, след като Софийски апелативен съд го пусна срещу гаранция от 2 000 лева.

Припомняме, Михаил бе зверски пребит до смърт в Борисовата градина в София.
Следствието установява година по-късно, че банда от 5-има младежи нападнала Михаил, защото искала да прочисти парка от гейове.
Те нападали, биели и грабели момчета, които приличали на хомосексуалисти.

Адвокатът на Радослав поиска изменение на мярката му от "домашен арест", наложена му преди 15 месеца, в по-лека, за да може той да се подготви добре за изпитите, да ходи на частни уроци и курсове.
Друг мотив за това искане е, че Радослав е отгледан в семейство без баща, сестра му е тежко болна, а майка му е единственият член на семейството, който работи и то на минимална заплата.

Адвокатът изтъкна, че клиентът му е прекарал 7 месеца и половина в ареста на Г.М.Димитров, а след като е излязъл от там е под домашен арест. "За тези 22 месеца и половина с него не е извършено нито едно процесуално-следствено действие, не е търсен и проверяван на домашния му адрес", заяви адвокатът и добави, че това е необоснована репресия срещу Радослав.
Освен това до изтичане на максималния двугодишен срок, в който задържаният може да пребивава в следствения арест в хода на досъдебното производство остават само месец и половина.

Защитникът отчете и че първоинстанционният съд се е основал на показанията на двама свидетели, които не са преки очевидци на деянието, а единственият пряк свидетел заявява в показанията си: "Не си спомням и не съм видял Радослав да е взел някакво участие."

По думите на адвоката, направената ДНК експертиза не установява участие на клиента му в деянието. В подкрепа на искането си за по-лека мярка той заяви и че пострадалият е починал от задушаване, а нито един от свидетелите не говори за задушаване.

От своя страна апелативният прокурор подчерта, че споменатият двугодишен срок на задържане не е изтекъл и до приключването му досъдебното производство може да приключи и делото да влезе в съдебна зала.
Освен това на днешното заседание не бяха представени и никакви доказателства за това, че Радослав е записан на някакви подготвителни курсове.
Самият факт, че когато е задържан за убийството на Михаил Стоянов е бил непълнолетен, според държавното обвинение говори за високата обществена опасност на деянието.
И не на последно място беше изтъкнато и че според резултатите от СРС-тата след посещението на Радослав в полицията той се е срещал с други лица с цел да си изгради алиби и защитна теза.

В крайна сметка САС счете жалбата на Радослав за основателна, като отчете не само тежкото му социално и семейно положение, но и това, че престъплението е извършено преди повече от 3 години и половина, изчерпани са почти всички способи за събиране на нови доказателства.

Решаващо за решението на апелативните съдии се оказа това, че двугодишният период на предварително задържане изтича след месец и половина.

Иначе за САС не е спорно обстоятелството, че има обосновано предположение за участие на Радослав в деянието, макар и с допълнителната съдебно-медицинска експертиза от юни миналата година да е доказано, че част от свидетелските показания за механизма на убийството са недостоверни.

Според съдиите няма опасност обвиняемият да се укрие, тъй като е с установена самоличност и постоянен адрес. Няма опасност и от извършването на друго престъпление.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.