300 гости и персонал на хотел в Хонконг са държани принудително под карантина, заради отседнал там турист, болен от вируса на А/H1N1, по-познат като „свински грип", съобщи АП.

Въоръжени полицаи и медицински персонал са обградили хотел „Метропарк" и не допускат никой от намиращите се там да излезе навън. Мярката на властите в страната срещу разпространението на  вируса е посрещната от острата реакция, както от експертите, така и от гостите на хотела. Те уточняват, че туристът, при който е бил регистриран вирусът, вече е напълно оздравял и не представлява опасност.

Междувременно в Турция има съмнения за починал от "свински грип"
                            Още...

Отседналите в „Метропарк" коментират, че забраната за напускане на хотела е безсмислена, защото в него могат да влизат и излизат доставчици на различни стоки, предимно храна.

Междувременно, по данни на Световната здравна организация броят на потвърдените случаи на болестта в света достигна 900. Учените все още се колебаят за категорично мнение дали разпространението на вируса е овладяно.

По-късно днес се очаква властите в Мексико да решат дали да отворят учебните заведения в страната и да подновят спрените индустриални производства, които бяха ограничени заради заразата.

По-рано днес британският „Daily telegraph" регистрира първия случай на предаване на А/H1N1 от човек на прасе. Това се е случило в свинеферма в Канада, като събуди и страховете за мутиране на вируса сред учените.

Болестта е била предадена от работник, който се е заразил след пътуване в Мексико. Той е предал вируса на прасетата, за които се грижи. Болестта е регистрирана в 200 животни, но за момента нито едно не е умряло.