Газпром получи нареждане за започване на транзита на газ за Европа през Украйна по всички направления.

Това заяви премиерът Владимир Путин, цитиран от РИА Новости, след като шефовете на ГАЗПРОМ и НАФТОГАЗ подписаха договор за покупкопродажба на руски газ до 2019 година.

Русия и Украйна постигнаха договорки по целия комплекс от въпроси, свързани с доставката и транзита на газ, подчерта Путин и добави, че при това положение международният мониторинг вече не е необходим.

От своя страна украинският премиер Тимошенко гарантира, че Украйна ще възобнови транзита за Европа веднага след постъпването на природен газ в нейната газопреносна система.

Двамата с Путин присъстваха на церемонията в Москва по подписване на договора.

Транзитът за Европа тръгва в близките часове
        Тимошенко, 19,31 ч

След нея Владимир Путин заяви, че с това споразумeние се ликвидират посредниците при търговията с газ и за напред целият механизъм ще стане прозрачен и предсказуем.
До момента Газпром продаваше суровината на швейцарската компания RosUkrEnergo, която от своя страна я препродаваше на Нафтогаз на руско-украинската граница.

И за продажбата на руски газ за Украйна, и за неговия транзит към Европа договорите са дългосрочни за 10 години, подчертава Путин.

От своя страна Юлия Тимошенко уточнява, че цените на газа и транзита му са уточнени са целия следващ период.
Това е подход, основан на формули, изключващи субективизъм, подчертава украинският премиер и добавя, че това изключва бъдещи проблеми при отношенията между газовите компании на двете държави.

Действително днес е исторически момент - десет години на спокойствие и прогнозируемо функциониране на системата за доставка на газ за Европа и Украйна.
Украйна ще бъде надежден транзитьор на газ за Европа, категорична е Тимошенко.

Междувременно обаче от секретариаата на украинския президент Юшченко обявиха, че би следвало средната годишна цена на газа за 2009 година да е 199 долара за 1000 куб.метра - при отчитане 20% отстъпка, на която се съгласи Русия.

При положение, че Русия иска 360 долара, то това означава, че базоната цена е 450 долара, която се явява по-лоша дори в сравнение с европейските цени, коментират още от администрацията на Юшченко.

На брифинга в Москва обаче премерът Тимошенко, че цената ще стане ясна след ден два, но средногодишно тя ще е по-ниска от 250 долара за 1000 куб.м.