Европейският съюз и Украйна подписаха споразумение за отпускането на заем в размер на 1,8 млрд. евро в опит за подпомагане съживяването на закъсалата за пари украинска икономика, съобщава „Асошиейтед прес".

Официални представители на Европейския съюз и Украйна подписаха споразумението на срещата на върха в латвийската столица Рига на лидерите на страните от ЕС и шест бивши съветски държави, известна като Източното партньорство на ЕС.

Сделката предвижда Украйна да осъществи серия от реформи, включително да предприеме антикорупционни мерки, за да се справи със структурните проблеми в икономиката си.

Украинската икономика се сви с близо 18 процента през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година, след като страната страда от последиците от размириците в източната част на страната, която е индустриалното „сърце" на Украйна.

Отпускането на средствата ще започне от лятото на три транша, всеки по 600 млн. евро, и ще зависи от изпълнението на договорените реформи, посочва дипломатически източник.

На срещата в Рига ЕС също така е обещал около 200 млн. евро в подкрепа на малките и средните предприятия в Украйна, Грузия и Молдова.