Кандидат-президентът на Франция Франсоа Оланд предупреди Европейската Централна банка (ЕЦБ) да понижи лихвените проценти, за да подкрепи растежа.

Припомняме, че в неделя ще се проведе първия кръг от президентските избори във Франция, а вторият е насрочен за 6 май. Според предварителни проучвания Оланд е фаворит пред сегашния президент Никола Саркози.

Запитан в интервю за Радио Европа 1 в последния официален ден от кампанията какво ЕЦБ може да направи за подкрепа на растежа Оланд заяви: „Има два начина да се направи това".

Първо да се намалят лихвените проценти, аз подкрепям това", каза той допълвайки, че второто решение e да бъде позволено на Централната банка да отпуска пари директно до членовете от еврозоната, а не само към частни кредитори, цитиран от „Франс прес".

ЕЦБ реагира срещу финансовата криза в еврозоната като предостави на добра цена заеми, за да се насърчи изкупуването на държавни облигации.

В момента със закон е забранено Банката директно да изкупува държавен дълг. Някои икономисти смятат, че ако това може да се позволи натиска върху правителствата ще ги накара да вкарат в ред финансите си.

Берлин е против промяна на сегашната роля на ЕЦБ, която се насочва към поддържане стабилността на цените.