От вторник изплатете гарантираните от ЕС директива влогове от 100 000 евро в Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й банка Виктория. Това се настоява от Европейския банков орган, който отправи до Българска народна банка (БНБ) и Фондът за гарантиране на влоговете препоръка, в която се отбелязва, че двете институции са нарушили европейските закони.

Европейският банков орган настоява вложителите в КТБ и дъщерната й банка Виктория да имат достъп до гарантираните от евродиректива спестявания от 100 000 евро от вторник - 21 октомври 2014 г.

За целта БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите, които произтичат от временното управление на банката, или да задейства механизма за изплащане на средствата, защитени от фонда за гарантиране на влоговете.

Ако БНБ не успее да приложи една от двете мерки, тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати средствата на вложителите.

Гарантирането на депозити представлява основен елемент от изграждането на вътрешния пазар, чието значение се равнява на значението на пруденциалните правила за изграждането на единния банков пазар, и задължително  допълнение към системата за надзор на кредитните институции предвид солидарността, която тя създава между всички институции на даден финансов пазар в случай на неплатежоспособност на някоя от тях, се отбелязва в препоръките на банковия надзор в ЕС.

В понеделник Европейският банков орган формулира препоръки, след като миналия месец регулаторът започна разследване дали мерките, които са били предприети от временното управление на КТБ, са нарушили европейското право, изискващо влоговете до 100 хиляди евро да бъдат гарантирани не по-късно от 25 работни дни след първия ден, в който вложителите не са имали достъп до своите пари.