Двамата Руменовци - Петков и Овчаров - не са пожелали да участват в това ниво на работа в партията, на което се били досега.

Това обясни Татяна Дончева, след като стана ясно, че в предложения от лидера Сергей Станишев списък с имена на ново Изпълнително бюро много от старите имена са отпаднали.

По повод призива й да се изяснят нещата около куфарчетата с пари, Дончева коментира:
„Когато имаш неразчистени терени, волю-неволю фактите отново се връщат след някакъв период в изходна позиция".

По-добре е нещата да се разчистят", обясни призива си Дончева и каза, че според нея ако се изясни миналото на БСП, това няма да се отрази драматично на партията.

Като пример тя посочи и християнската религия, която в началото си е налагана със сила, като и историята на Германия, която е изгаряла и книги в определен период от своята история.

По повод думите на Цвятко Цветков, че в декларацията по повод на 10 ноември, червените трябва да впишат и идването на Сакскобургготски в България като свое постижение и „начин за търсене на консенсус", Дончева коментира:

Ако нашата партия започне да си признава, че има нещо общо с идването в България на Сакскобургготски като търсене на консенсус, ще трябва да отговорим и на въпросите кому и кога хрумна тази идея, как стана така, че бащите членуваха и членуват и досега в партийните организации на районния партиен съвет Оборище в центъра на София, а синовете бяха министри, зам.-министри и партийни дейци на НДСВ."

Според нея обаче трябва да се потърси връзката между тези неща.

На журналистически въпрос дали и спрямо ГЕРБ ситуацията е същата и БСП е намесена в създаването на партията, Дончева отговори:
Ами, извадете Бойко Борисов, Цветелина Бориславова... аз не смея да кажа, че охраната на Тодор Живков е една случайна работа, оставена на произвола на съдбата."
Нашите другари са отговорни", допълни Татяна Дончева.

„Той е бил изоставен за каквото трябва да бъде изоставен, а за друго не вярвам да е бил изоставен... Много хора се страхуваха от това, което той знае", посочи още тя.

Като отговор на Румен Петков, Дончева чрез медиите му припомни делото Акрам, за което един от участниците в него - Людмил Досев, дори е издал книга.

„Не мисля, че това дело, в което участват и други сегашни членове на висшето партийно ръководство, е нещо, с което партията трябва да се гордее", подчерта Дончева.

Тя каза още, че оправданието за аферата Акрам било „уж с действията да се стабилизира икономически партията".

По думите на Дончева тези, които са се облагодетелствали тогава, са симпатизанти на други партии, актуални сега.

Според нея БСП трябва да направи така, че трудовият човек да се идентифицира с лявата идея, а не с „нашия Бойко", както обичат към него да се обръщат хората от народа.

БСП трябва да признае грешките на предшествениците си, за да се върне доверието в партията, смята Дончева.