През последните три години се отчита много рязък спад на залавяните количества хероин на границите на България. Това стана ясно от думите на Д-р Тихомир Безлов от Института за изследване на демокрацията, който очерта балканския път на хероина от 80-те до наши дни през погледа на България".

Безлов участва в международна конференция „Геополитиката на опиума: Афганистанският наркотрафик и борбата с него след 2014".

Д-р Безлов описа развитието на наркотрафика и използването на опиум у нас, като отбеляза, че до 90-та година в България има предимно наркозависими, които използват по-скоро медицински опиат като например морфин.

Напред в годините обаче наркотиците навлизат в страната ни, като по думите на д-р Безлов през 90-те години знаково в столицата, на кръстовището между бул. „Витоша" и бул. „Патриарх Евтимий", хероинът се е продавал така, както се продават зеленчуците.

Около 2001 година е достигнат пикът на разпространение на хероин, а след това броят на новите зависимости от хероин е много по-малък. В годините се появяват предимно по кварталите в по-големите градове като София, Пловдив, Варна групи, които се занимават с разпространението на наркотици и това е известно като райониране. През 2007-2008 година обаче тези райони започват да се разпадат в резултат на по-голямото осъзнаване на обществото и действията на полицията.

Д-р Тихомир Безлов посочи, че наркокартата на страната ни в момента пресъздава по-скоро големи криминални групи, които се конкурират помежду си за доставки на наркотици.