Не бих казал, че между МВР и Министерството на отбраната има спор за охраната на границата. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в ефира на НоваТВ и добави, че оглавяваното от него ведомство трябва да търси съдействие от други институции, защото преди 2 години "МВР е хвърлено на границата" без никакви условия за труд. На второ място Вучков открои и друг проблем, който възниква от присъствието на полицаи в пограничните райони - усложнява се криминогенната обстановка във вътрешността на страната.

Тази операция в този й вид трябва да спре и тя приключва. До края на следващата седмица всички полицаи се прибират в районните управления и почват да работят това, за което са назначени, зарече се вътрешният министър.

По думите му на дневен ред е въпросът как да усилим охраната на границата, особено при миграционния натиск, който се очаква, и как безопасно да я охраняваме. Не става дума за струпване на военни и агресия към Турската страна, уточни Вучков по повод желанието му армията да се включи временно в опазването на териториите ни. Естествено че гранична полиция охранява всички граници - морски, сухопътни, въздушни.

Става дума за помощ за няколко месеца - чрез техника, логистична помощ и т.н., добави той. Ако има юридически проблем, можем да го отстраним, но съм говорил с много юристи и такъв няма, коментира Веселин Вучков участието на военните в охраната на границата. Припомняме, че колегата му с ресор отбрана се възпротиви на тази идея.

Другото решение е да назначим 700 нови гранични полицаи - има млади пенсионери в пограничните райони и още 200 държавни служители - бивши сержанти, но те ще могат да застъпят по границата едва през пролетта, докато минат обучение, прогнозира още вътрешният министър.

По думите му условията за работа, особено в два участъка са отвратителни. Средец и Малко Търново - там дори няма пътища, а коловози, възмути се министърът и отново допълни, че още в средата на декември е внесъл доклади в Министерски съвет, в които има разчети какво трябва да се направи, колко ще струва, какви са заплахите, които били разгледани три дни преди трагичния инцидент, при който ЗИЛ с 15 полицаи катастрофира, единият от които почина.

За съжаление това потвърждава изводите, че тази операция трябва да се прекрати, подчерта отново Вучков.

Вътрешният министър коментира и твърденията, че ЕС иска да ни върне над 3000 бежанци, избягали от нас на запад. Правят се регистрации в няколко форми в системата „Евродак". Не става въпрос за 7500 бежанци, които ще бъдат върнати в България. Става въпрос за толкова запитвания като кореспонденция, уточни министърът. Над 3000 са регистрирани на територията ни, но това не значи, че ще ни бъдат върнати. Няма някоя европейска държава да изсипе толкова бежанци у нас. Несправедливо е да искат да върнат тези хора. Не искам да чертая апокалиптични картини, трябва обаче да усилваме капацитета и да има постоянно съдействие с Агенцията за бежанци. Необходимо е и да проявим повече усилия за европейска солидарност, смята още той.

Готвим се за най-лошото, защото геополитическата ситуацията не се успокоява, за да не се случи напролет бежански натиск, за който не сме готови. Трябва инженерно-техническото съоръжение да се довърши. То е временно и не е насочено към никого, най-малко към Турция, разясни вътрешният министър по повод оградата на границата ни и допълни, че който търси спасение ще мине през КПП-то, а няма да иска да прескача мрежата. По негови данни, откакто границите ни са оградени, натискът от страна на нелегалните имигранти е намалял двойно.

„В момента има настанени 3700 души в центровете за бежанци, капацитетът е 6000, но той не може да бъде запълнен на 100%, тъй като при настаняването се съобразяват полът, възрастта и семейното положение. Към момента можем да приемем около 1500 бежанци. В центровете настаняваме хора, но също така и напускат други, които не желаят да останат в България и използват страната ни като транзитна", коментира на свой ред Даниел Инджиев от Агенцията за бежанците.

Доста от бежанците, настанени в центъра в столичния квартал „Овча купел", вече имат изрядни документи, но стоят в лагера, тъй като няма къде да отидат. Подобна е ситуацията в повечето бежански центрове в страната.

„Към момента капацитетът на Агенцията е запълнен на 60 процента, така че има места за настаняване. Най-големите групи, които са ни били върнати през изминалата година, са два чартърни полета от Австрия с по 20 души. Тези хора няма да бъдат върнати наведнъж. Срокът е шест месеца, ако не бъдат върнати в това време, отговорността за разглеждане на молбата и създаване на условия за живот е в държавата-членка, в която се намират", допълни той.