Египетската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпа от поддръжници на задържания бивш президент на страната Мохамед Морси по време на марш в централната част на Кайро, предаде БиБиСи.

Поддръжниците на Морси се събраха пред правителствена сграда, за да протестират срещу назначаването на военни офицери като местни управители.

Местни жители влязоха в сблъсъци с поддръжници на Морси и двете страни се замеряха с бутилки и камъни преди силите за сигурност да се насочат към демонстрантите.

Армията свали от власт Морси през юли и в страната се сформира временно правителство до новите избори. Поддръжниците на Морси отказват да приемат новото правителство и настояват да го върнат на власт. Опоненти на бившия президент заявяват, че се е опитвал да изгради Египет на религиозна основа, заменяйки демокрацията с влиянието на Исляма.

Днешните сблъсъци започнаха, след като симпатизанти на Морси участваха в марш в район на Кайро, в който са разположени правителствени сгради. Протестиращите са бесни, защото най-малко 15 бивши военни офицери положиха клетва като местни управители.

Демонстрантите се опитаха да влязат в правителствена сграда, но силите на реда предотвратиха това, след което последваха сблъсъци с местни жители и полицията.
Свидетели заявиха, че жители са замервали демонстрантите от балкони и са скандирали терористи.

Междувременно Морси обяви, че ще започне гладна стачка, ако поддръжниците на „Мюсюлмански братя" бъдат атакувани. Той подчерта, че е единственият човек, който може да спре протестите.