Лидерите на страните от Южна Америка планират да изпратят остро послание на Вашингтон във връзка с твърденията, че САЩ са шпионирали региона и да защитят правото си да предоставят убежище на Едуард Сноудън, предаде Ройтерс.

През последните седмици отношенията между Северна и Южна Америка се обтегнаха заради сагата със Сноудън. Президентът на страните от Меркосур ще се събират в Монтевидео, Уругвай, където спорът със САЩ ще бъде на дневен ред.

Дискутирахме проблема с шпионирането на континента и въпроса с правото на убежище", каза външният министър на Уругвай Луис Алмагро след изготвяне на дневния ред на срещата в Монтевидео.

Към Меркосур влизат Венецуела, Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай.

Вашингтон настоява Сноудън да бъде арестуван, след като му бяха повдигнати обвинения за шпионаж, продиктувано от разкритията на американеца за американска секретна програма за шпионаж. Сноудън от края на юни се намира на международното летище в Москва, където търси убежище от различни страни.

Правителствата на Венецуела, Боливия и Никарагуа му предлагат убежище, пренебрегвайки заплахите на американския президент Барак Обама, че страната, помогнала на Сноудън, ще бъде изправена пред сериозни последствия. Официално Сноудън не е приел предложенията.

САЩ са шпионирали интернет трафика в Колумбия, Венецуела, Бразилия и Мексико.

Лидерите на страните от Южна Америка подкрепиха президента на Боливия, на който миналата седмица не му беше предоставено въздушно пространство в няколко европейски страни заради подозрения, че на самолета му се е намирал Сноудън.

Боливия е асоциативен член на Меркосур и Моралес ще участва на днешната среща.

Междувременно Сноудън обяви, че американски официални лица провеждат кампания да му попречат да получи убежище. Това става ясно от негово писмо до „Хюман Райтс Уоч".

В него се подчертава, че той е поканил групата на среща днес на летище Шереметиево в Москва. В отделно електронно писмо до Ройтерс Сноудън потвърждава, че срещата с групата ще се проведе, но ще бъде закрита за журналисти. Той планира да говори пред журналисти по-късно.

В същото време Венецуела обяви, че не е получила официален отговор за убежище от Сноудън.