Първата дама на САЩ Мишел Обама произнесе пламенна реч в подкрепа на кандидатурата на съпруга си - президента Барак Обама за още един мандат в Белия дом.

При закриването на първата вечер от Конгреса на Демократичната партия г-жа Обама говори за визията и ценностите, които ръководят съпруга й като президент, съобщава Би Би Си.

Тя изтъкна, че за нея е "изключителна привилегия" да бъде първа дама на САЩ.

Речта на Барак Обама, с която ще приеме номинацията е преместена на закрито заради проливните дъждове
Още...

Президентът Обама официално ще приеме номинацията за кандидат на демократите за президент в четвъртък. В борбата за Белия дом на изборите през ноември той ще се изправи пред номинирания от републиканците Мит Ромни.

Скорошно проучване на общественото мнение показва, че Обама държи малка преднина пред Ромни. Анкета на ABC News и Washington Post обаче показва, Обама има най-ниската от 1980 г. насам подкрепа преди конгрес на действащ президент.

Мишел Обама сподели, че преди четири години е "вярвала дълбоко" във "визията за тази страна" на съпруга си, но се е притеснявала за това как кандидатурата му за президент ще промени живота им и живота на дъщерите им.

В речта си, която бе енергично приветствана от многобройната тълпа, първата дама сподели спомени от тяхната 23-годишна връзка и отбеляза, че е намерила "сродна душа" в един мъж, чиито ценности са подобни на нейните.

"И двамата с Барак сме отгледани в семейства, които не са имали много по отношение на пари или материални блага, но които са ни дали нещо много по-ценно - тяхната безусловна любов, тяхната непоколебима саможертва, и възможността да отидем на места, на които те никога не са си представяли, че ще бъдат", посочи Мишел Обама.

Тя добави: "Барак знае какво означава едно семейство да се бори. Той знае какво означава да искаш нещо повече за децата и внуците си".

"Барак знае коя е Американската мечта, защото той я изживя ... и той иска всички в тази страна да имат същата възможност, без значение кои сме или къде сме, или как изглеждаме, или кого обичаме", изтъкна съпругата на американския президент.

В речта си първата дама говори и за споделената им визия за ценностите, които трябва да ръководят Обама като президент.

"Като президент, можеш да получиш всякакви съвети от всякакви хора", каза тя и подчерта: „Но в края на деня, когато дойде време да вземеш решението, като президент, всичко, което трябва да те води са собствените ти ценности и визия, както и житейският опит, който те е направил това, което си".

По думите й Обама е вдъхновен от собствения си опит, когато се застъпва за закони, свързани със справедливото заплащане на жените, здравеопазването и студентските такси.

Белият дом не го промени и той е "все още същият човек, в когото аз се влюбих преди толкова години", сподели още Мишел Обама.

„В най-трудните моменти той просто продължава да става и да продължава напред ... с търпение и мъдрост, кураж и благодат", изтъкна още първата дама на САЩ.