Оставки в РДВР Благоевград
Ще ги съдя до дупка, закани се бащата на Чората

Румен Петков Министърът на вътрешните работи Румен Петков обяви, че смъртта на Ангел Димитров-Чората, който почина при задържането му от полицията в Благоевград, е настъпила вследствие на побой.

Преди заседанието на Парламентарната вътрешна комисия, на която Петков бе изслушан за съдебната проверка по случая, той обяви, че утре ще се срещне с роднините на Чората.

Ще ги информирам за управленските решения, които ще взема след този случай, заяви Румен Петков, цитиран от БНР.

Той добави, че не обвинява ръководството на РДВР-Благоевград, което преди месец огласи експертиза със съвсем различен резултат, че Чората е починал от инфаркт.

Петков бе категоричен, че случилото се е трагедия, но това не означава провал на провежданата полицейска операция “Респект”.

По-късно днес вътрешният министър ще получи първите официални резултати от вътрешната проверка в РДВР-Благоевград, която трябваше да изясни законността на полицейските действия при задържането на Чората.

Министър Петков разговаря с професора, който е изготвил петорната ескпертиза.
Междувременно дарик радио съобщи, че министър Петков прие оставките на директорите на РДВР – Благоевград, генерал-майор Богомил Янев и шефа на Регионалното звено за борба с организираната престъпност полковник Александър Костов.

По-рано днес в парламента Демократи за силна България разпространиха декларация, в която се казва, че с убийството на Димитров е ликвидиран неудобен свидетел, разполагащ с информация за корупция в МВР.
До убийството се е стигнало след публично подстрекателство.
Министрите на вътрешните работи Петков и на правосъдието Петканов от кабинета на Сергей Станишев препоръчаха на служители от МВР да действат с “всички средства на ръба на закона” и дори “да го прекрачват”, заявяват от партията на Иван Костов.

Позволиха си да насърчават силно корумпирани и обвързани с организираната престъпност служители на МВР да прилагат насилие спрямо български граждани.
Последните действаха като престъпна група – едни убиваха, други прикриваха, а трети се оттеглиха, за да отклонят общественото внимание, се казва още в декларацията.