Активната борба срещу детската порнография в интернет започва Министерство на вътрешните работи. За тази цел силовото ни ведомство подписа пред камерите на медиите споразумение с мобилния оператор „Глобул" в качеството му на интернет доставчик.

Компанията, която е 50% собственост на норвежка компания, се ангажира да блокира автоматично сайтове, в които има материали с детска порнография.

Ако някой човек попадне на такъв сайт, той ще бъде прехвърлен до стоп страница, където ще му се обясни защо точно е забранен достъпът.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов представи на подписването и идеята у нас да се въведе чрез закон блокирането на такива порнографски сайтове.

Силовият министър похвали „Глобул" за това, че сами са предложили тези действия и призова и останалите мобилни оператори и доставчици на интернет към съвместни действия.

„Благодарение на този филтър за блокиране на порнографски сайтове за период от четири години в Норвегия достъпът на такива сайтове е ограничен с 79 на сто", посочи и изпълнителният директор на „Глобул" Стайн-Ерик Велан.

Той обясни механизма на действие, а именно, че Интерпол посочва кои сайтове могат да имат порнографско съдържание.