Пострадалата при падането на асансьор в „Майчин дом" Лидия Димитрова осъди болничното заведение за 90 000 лева. Това съобщава „Нова телевизия", позовавайки се на информация от фондация „Асансьорна безопасност".

Развръзката на случая идва след близо четиригодишна борба с различни съдебни инстанции и държавни институции, както и след повторно гледане на делото в Софийския апелативен съд.

Припомняме, младата жена пострада при падането на асансьор в болничното заведение през 2010 година. Освен нея пострадаха още 11 души, сред които 9 бременни жени.

Софийският апелативен съд е записал в решението си, че причина за инцидента е неизправността на системата срещу свободно падане на кабината. Вещите лица са установили, че към датата на инцидента ограничителят на скорост е бил без пломба, което е нарушаване на техническите правила.

Заключението на експертите, че към датата на инцидента злополучният асансьор не е имал устройство за контрол на товара е прието за правилно от съда. Съоръжението е било предвидено за максимум шестима души, но са се качили между 10 и 12. По време на съдебното следствие се оказва, че СБАЛАГ „Майчин дом" не е имала техническа документация за злополучния асансьор, а с такава се е снабдила едва след инцидента.

В решението на САС пише, че при инцидента Лидия Димитрова е била в седмия месец от своята бременност. След него тя е приета по спешност във ВМА. До раждането на своето дете, тя не е могла въобще да става, а два месеца след това не е могла да се движи сама, а още по-малко да се грижи за детенцето си.