България има много добър представител в ЕК. Тези, които са имали съмнение за това дали на България е даден престижен ресор, могат да спят спокойно.

Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в предаването „На 4 очи" в ефира на „Нова телевизия".

Тя посочи, че вече е осъществила две посещения в страни с много сериозни земетресения.
По думите й, Европейската комисия е отпуснала първите допълнителни пари в нейния ресор. Ресорът на българския представител е много престижен и много важен, категорична е Георгиева.

На въпрос дали се чувства звезда и победител тя коментира, че кандидатурата й за еврокомисар на България е предложена с основната цел да се спаси престижа на страната.
„След като съм при вас, значи имам някакъв звезден статус, но не съм забогатяла от това", категорична е Георгиева. Тя обеща да се постарае да оправдае гласуваното й доверие.

Относно акцията „Октопод" на вътрешното министерство тя коментира, че е много доволна, че това се случва. По думите на еврокомисаря, действията на правителството срещу организираната престъпност се забелязват и по света. „Най-сетне има решителност в страната да се предприемат мерки", посочи Кристалина Георгиева.

Трябва да имаме малко повече самочувствие. Трябва да говорим само хубави неща едни за други и да се поддържаме. Ако успеем да преодолеем тази черта, нас ни чакат хубави неща в живота

Вярно е, че в България е висока корупцията и съдебната система не работи добре, призна Георгиева, но е добре, че има политическа воля това да се промени.
По думите й, подобен проблем имат съседите ни в Румъния. Георгиева посочи, че разликата е, че ние имаме склонността да сме малко по-песимистични.
„Моят успех се дължи на вярата, че когато си вършим работата добре, хората ще го оценят", посочи представителят на България в ЕК.

„Трябва да имаме малко повече самочувствие. Трябва да говорим само хубави неща едни за други и да се поддържаме. Ако успеем да преодолеем тази черта, нас ни чакат хубави неща в живота", предрече еврокомисарят.

На въпрос какаво е помислила, преди да приеме предложението на премиера Борисов и да поеме кандидатурата за еврокомисар, Георгиева посочи, че е обмисляла основно две неща.

Първото е, колко сериозна е тази криза, в която се намира страната, а второто - каква ще бъде цената на това решение.

Това, което не мога да правя, е да се меся във вътрешнополитическите проблеми на страната

Кристалина Георгиева призна, че по това време страната ни е била в много тежка ситуация, а цената на решението й да стане еврокомисар за България е била, че няма да може да изпълни обещанието си да работи с премиера Бойко Борисов в това правителство като вицепремиер.
„Надделя решението, че трябва да се спаси имиджа на България", заяви Георгиева.

Тя призна, че да е вицепрезидент на Световната банка и да е еврокомисар са на едно ниво и обясни, че е имало хоризонтално преминаване от едно място в друго.
„В известен смисъл да си вицепрезидент на Световната банка е малко по-трудно", призна Георгиева.

Това решение Георгиева е взела с огромно уважение към Борисов с вярата, че той ще си върши добре работата тук в България.

„Минаха ми през главата 2 примера - „България - папата" и „България - чадър", посочи еврокомисарят на България.
„Ако не го решим този въпрос категорично днес, може да се появи и трета такава аналогия с България, която може да се отрази зле на моето дете, на всички нас като българи, на бъдещето на България", категорична е тя.
(Припомняме, Борисов кандидатира Георгива за еврокомисар след като предишната ни кандидатура - Румяна Желева, се провали на препитването в Европарламента)

По думите й, ако страната ни не беше излязла категорично от ситуацията там, това можеше да се отрази и на политиката в България.

„Ако войната беше продължила и нямаше убедително затваряне на тази тема, имаше риск „Барозу" да не се реализира изобщо като комисия", посочи тя.

По думите на българския представител в ЕК, страната ни все още трябва да доказва, че е равноправна членка на комисията.

Ние сме практически страна без външен дълг в сравнение с другите страни - много леко бреме за носене. Ние не сме Гърция

Относно конфликта между финансовия министър Симеон Дянков и президента Георги Първанов, Георгиева посочи, че това, което е видяла в САЩ е, че в пространството на токшоутата има много голям спектър от теми, които могат да се обсъждат.

„Това, което не мога да правя, е да се меся във вътрешнополитическите проблеми на страната", категорична е обаче тя.

„Ние сме стара страна, народ с големи традиции, но сме млада демокрация. Трябва да имаме повече търписмост към това как тя узрява. Трябва да имаме повече търпимост даже към ГЕРБ като партия.
Тя се старае да върне вярата на българина към законността, премиерът се опитва се да балансира много сложни противоречия между това, което иска вътре за страната и това, което се очаква отвън от страната ни, балансира различни интереси в сложна ситуация", обясни тя.

По думите на Георгиева две важни неща са постигнати до момента - запазено е икономическото равновесие в страната и е запасено външното финансиране - доверието в страната и еврофондовете.

Тя е категорична, че реформи в условия на криза могат да се направят. Хората влизат в тази криза изтощени от 20 години преход, посочи Георгиева.
„Винаги, когато говоря с премиера му казвам, че ние трябва да сме решителни, да вървим напред", допълни тя.

По думите й, финансовият министър Симеон Дянков е много добър икономист, много добър човек и не й е роднина. Георгиеа го определи като прагматичен икономист.
Според нея на плещите на финансовия министър лежи едно много голямо бреме - да държи макрорамката здраво, когато отвсякъде говорят за пари. По думите й, няма финансист в света, който успява да държи бюджета и хората да го обичат.

„Ние излизаме от криза малко със закъснение. За нас е много важно това, което става в региона, но е по-важно за нас какво става в Германия например. България ще успее да задържи бюджета", категорична е тя.

„Ние сме практически страна без външен дълг в сравнение с другите страни - много леко бреме за носене. Ние не сме Гърция", изтъкна еврокомисарят и изрази убеденост, че ситуацията в Гърция е резултат от безотговорно отношение към бюджета.

„Ако решим да отпуснем юздите и да пуснем икономиката надолу, ако не държим на това да си усвояваме добре еврофондовете, които са стабилна инжекция, това може да стане и в България", посочи Георгиева.

Тя е категорична, че здравната реформа трябва да се направи. Кристалина Георгиева посочи, че премиерът Бойко Борисов се старае да балансира в много сложни условия различни и често пъти противоречиви интереси.
„Правителството трябва да си гледа работата, да държи страната в стабилност", допълни още тя.