В продължение на 10 дни, потребители на социални услуги по проект „Надежда за достоен живот - социални асистенти за възрастни с увреждания и самотно живеещи", почиваха в курортното селище Лозенец, община Царево, област Бургас, съобщиха от Столичната община. .

Почивката в Лозенец е допълнителна, доброволно, избрана дейност по предложение на възрастните хора и техните социални асистенти, включени в  проекта. Средствата за 10 дневния престой се поемат от всеки един от потребителите на социални услуги. За възрастните хора е разработена програма, съчетаваща релаксираща гимнастика и разходки по брега на морето, при изгрев слънце.

«Активното социално общуване по време на престоя в Лозенец, включването в обществения живот са принос към изпълнението на основната цел на проекта „да се подкрепи и стимулира участието на възрастните хора и техните семейства в обществения живот, намалявайки до минимум необходимостта от институционален тип грижи"", обясни Таня Цалова, ръководител на проекта.

Проектът се изпълнява за трета поредна година по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" в София. В не го са обхванати 55 социални асистенти, които се грижат за 56 възрастни хора в 6 района на София -  „Триадица", „Красно село", „Възраждане", „Младост", „Сердика" и „Люлин".