До края на месеца ще стане ясно колко ще струва токът за крайните потребители.

От 1 юли ще поскъпнат токът и парното, а вероятно и цената на водата за столичани.
Топлофикациите искат повишение на цената на парното между 15 и 20% от юли, заради поскъпването на природния газ и въглищата, а Националната електрическа компания иска от своя страна да доставя електроенергията на едро с около 20% по-скъпо.
Като вариант за ограничаване на поскъпването Държавната комисия обмисля да повиши цената на тока, която ТЕЦ-овете продават на НЕК.

"Отделно ние трябва да се съобразим и с прогнозните цени за предстоящите по-нататък увеличения на природния газ. Не може сега да постановим цена за година напред, а през октомври горивото да скочи, после от януари и така да фалираме топлофикациите", предупреди председателят на държавния регулатор проф. Константин Шушулов, цитиран от БТВ.

Доставчиците на дребно първоначално искаха увеличение между 9 и 12,5 на сто, но след увеличението на заплатите на техните служители и с новата цена на НЕК, те също ще коригират тази прогноза.

Комисията-регулатор вероятно ще одобри искането и на "Софийска вода" за поскъпване на водата от около 80 стотинки за кубик на 1 лев и 2 стотинки, съобщи още Консатнтин Шушулов.
Бордът на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие е одобрила отпускане на 60 милиона долара кредит за подобряване на канализационната система в столицата от "Софийска вода".