На 21 март руската Държавна дума ще разгледа законопроекта за присъединяванe на Крим към Русия, съобщава депутатът от „Единна Русия" Вячеслав Никонов, цитиран от „Новости".

Текстът е подготвен от депутатите от „Справедлива Русия" и определя правилата за присъединяване към федерацията на нови територии.

Предлага се да се постанови, че при невъзможност да се сключи международен договор - във връзка с отсъствието в чуждата страна на ефективна суверенна държавна власт, която да защитава и спазва свободите и правата на гражданите - приемането на нови територии към Русия да става в резултат на референдум на въпросната територия, която изявява желание да се влезе в състава на федерацията.

На такъв регион се предлага да бъде предоставен статут на субект от РФ. Приемането на новия закон може да стане на основание на федералния конституционен закон.

Вносителите на текста коментират, че той е подготвен заради събитията в Украйна, където властта е завзета незаконно и нелегитимно, а на територията на страната свободно действат „фашистващи бойци".

Припомняме, на 16 март в Крим ще се проведе референдум с два въпроса - за преминаване към територията на Русия и за връщане на конституцията, според която полуостровът е част от Украйна.

По повод евентуалното присъединяване към РФ, Крим иска да си запази статута на парламентарна република.