Руският посланик в Европейския съюз Владимир Чижов заяви, че очаква България да блокира евентуално решение на ЕС за санкции срещу Русия.

Въпреки това Чижов допълни, че най-вероятно това няма да се случи.

"За да бъде взето подобно решение, което аз не вярвам да стане, то трябва да се опира на пълен консенсус и България, като всяка страна членка на ЕС, ще има възможност да не допусне такъв консенсус", казва Владимир Чижов.

"Надявам се обаче в ЕС като цяло да надделее здравият разум и на България да не й се налага да блокира постигането на единодушно решение", каза още дипломатът, предопределяйки каква ще е позицията на страната ни в подобна ситуация.

"В Европейския съюз има здравомислещи лидери, които си дават сметка, че каквито и да е мерки срещу Русия ще бъдат безсмислени", допълва още дипломатът, цитиран от БНР.

На въпрос дали продължава да държи на определението си за България като „троянския кон на Русия в Европейския съюз", Чижов отговаря:

"Този термин впоследствие ми го откраднаха. Някакъв европейски съвет за международни отношения, основан в Лондон, в свое изследване раздели страните, членки на Европейския съюз на пет категории в зависимост от отношението им към Русия.

Първата категория беше троянски коне, но не бяха включили в нея България, а само Гърция и Кипър. А аз бих приветствал оставянето и на България в тази категория", отговаря Чижов.

По думите на посланика между двете страни има толкова много общи неща - „толкова стар фундамент" на отношенията си, че най-логично е да очакваме те да укрепват още.

„ Разбирам, че с членството в Европейския съюз и особено в НАТО България пое нелеко бреме, че това членство невинаги е лесно.
Може вечерта да заспиш и сутринта да се събудиш като нечия военна база.
Но българите освен добре развито чувство за хумор, винаги са имали и достатъчно здрав разум", завършва дипломатът.

Посланикът на Русия в ЕС увери в интервюто си за БНР, че няма опасност за проекта "Белене" и "Южен поток", независимо от това какво решение ще вземе ЕС спрямо Москва.