Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е против Германия да признае Палестина в момента и заяви, че палестинци и израелци могат да сложат край на конфликта единствено чрез преговори, предаде "Ройтерс".

Целта е и двете страни да се обединят около решението за отделяне на две държави, но едностранното обявяване на независимост и признаването й от останалите държави няма да помогне за постигането й, каза тя на пресконференция в Берлин след срещата си с белгийския премиер Шарл Мишел.

Мишел също коментира темата, като заяви, че Белгия е за признаването на независима Палестина, но в точния момент за това.

До момента 137 държави са признали независимостта на Палестина. По-рано тази седмица, долната камара на испанския парламент прие документ, с който призовава правителството на страната да признае съществуването на палестинска държава, но не едностранно и безусловно. Препоръката на парламента има символичен характер и не носи законодателни последици. Подобни решения взеха парламентите във Великобритания и Ирландия. Швеция призна Палестина в края на октомври.

Групата на Европейската обединена левица/Северна зелена левица поиска Европейският парламент да проведе дебат и да гласува въпроса за признаване на Палестина за държава на следващата пленарна сесия в Страсбург на 24 ноември.