Турция, Румъния и България ще си сътрудничат в рамките на споразумение за нов енергиен проект, договорен миналата седмица, предаде във вторник агенция „Синхуа", позовавайки се на информация от турското Министерство на енергетиката и природните ресурси. Споразумението е било подписано при посещението на турския енергиен министър Танер Йълдъз в Букурещ в края на януари.

По силата на проекта за резервно енергийно захранване, за който все още липсва подробна информация, Анкара ще може да си осигури 1800 мегавата допълнителен капацитет от Румъния. Към момента северната ни съседка доставя 500 мегавата мощност на Турция чрез съоръжения, минаващи през българска територия.

„Проектите, по които работим с Румъния и България, са част от нашата политика за диверсификация на ресурсите и маршрутите в енергийния сектор", заяви Йълдъз.
Проектът, добави той, ще улесни обмяната на ток между трите държави, а най-големите  енергийни компании на Балканите ще могат да провеждат регулярни срещи и да правят съвместни проучвания.

На 24 януари Танер Йълдъз се срещна с българския министър на енергетиката Драгомир Стойнев. След срещата двамата дадоха брифинг, на който обявиха, че е постигнато съгласие за създаването на съвместна енергийна компания за износ на електроенергия.

През последния месец тежката зимна обстановка в Турция предизвика сериозен енергиен срив, който се усети най-силно в силно индустриализираната европейска част на страната. Недоволството на бизнеса в крайна сметка ускори усилията на правителството да подсигури алтернативни доставки на електроенергия. Очаква се новите енергийни споразумения да подсигурят и 14-милионния Истанбул, където спиранията на тока поради претоварване на мрежата не са рядкост.

Договорките между Анкара и Букурещ идват на фона на договора за 22 млрд. долара, подписан от турския премиер Реджеп Ердоган и японския му колега Шиндзо Абе през октомври миналата година. Документът предвижда Токио да осигури технологиите за изграждане на втора турска ядрена електроцентрала край черноморския град Синоп.

Първата такава вече се строи в Буюкчели на брега на Средиземно море и трябва да заработи до 2015 година. Съгласно договора, сключен с „Росатом", трите реактора на централата ще бъдат с мощност от 4500 мегавата.

Румъния, която също е част от наскоро подписаното тристранно споразумение, планира да изгради втора ядрена централа край река Сомеш в Трансилвания. На този фон задължителните за политическото говорене от последните години „амбиции страната ни да се превърне в енергиен център на Балканите" изглеждат все по-неуместни.