Артефакти от експозицията на Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъдат тествани и изследвани с уникална технология, която предстои да бъде разработена в рамките на тригодишен международен научен проект. Регионалният музей е един от 8-те партньори по този проект, идеята на който е да се създаде скенер, работещ с терахерцови честоти, предаде БНР.

Новата технология ще дава възможност да се уловят и визуализират първоначални скици, етапите на протичане на творческия процес или да се определи съдържанието на затворени керамични съдове.

Счита се още, че тази технология е напълно безвредна за експонатите. Включването на Регионалния исторически музей като партньор в мащабния проект е станало благодарение на съдействието и контактите на старозагорската Търговско-промишлена палата. Проектът е голямо постижение за музея, каза по време на пресконференция директорът на музея доц. Светла Димитрова.

Участието на старозагорския музей се изразява в предоставянето на експонати за тестване с новата технология, както и в разпространението и популяризирането на проекта. В рамките на три години по този проект музеят ще получи финансиране от 125 хиляди евро.