Не достигат пари за поддръжката на затворите у нас. Това признание направи на пресконференция служебният зам.-министър на правосъдието Марин Ванчевски след среща с шефовете на местата за лишаване от свобода у нас.

Той посочи като важен приоритет за служебното правосъдно министерство именно подобряване на условията за живот в родните затвори, които са критикувани от Европа, като изключително тежко е състоянието в бургаския затвор.

В течение на години затворите не са били приоритет за държавата", обвини Ванчевски. Той обобщи още, че в момента се водят преговори с Министерство на финансите, както и с норвежкия финансов механизъм за повече пари за местата за лишаване от свобода.

За да докаже сериозността на проблема, зам.-министърът на правосъдието даде пример, че някои от родните затвори вече са получавали предупреждение от елразпределителни дружества за спиране на тока.

До срещата в правосъдното министерство, която продължи 2 часа, се стигна след недоволството на надзирателите от затворите, които дори заплашиха с протестни действия на 1 септември.

Желание номер 1 на надзирателите е да се изравнят техните заплати и социални плащания с тези на останалите служители в системата на МВР.
По този въпрос Марин Ванчевски посочи, че се правят разчети за възможни промени, но при всички случаи те ще бъдат отразени в Бюджет 2015 г.

Надзирателите са недоволни и от скорошно решение на правосъдното министерство за намаляване продължителността на техните дежурства, а именно от 24-часови на по 12 или 8 часа. Зам.-министърът на правосъдието обясни тази промяна с изморителния труд в затворите и с категоричното настояване на някои европейски организации за недопускане на 24-часови смени.

По време на заседанието обаче министър Иванов е дал срок от една седмица на началниците на затвори, да проведат срещи с представителите на Синдиката на надзирателите в България, за да се прецени дали може, като изключение, да се приложи 24-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав.

„Очаквам да се постигне съгласие между синдикатите и ръководствата на местата за лишаване от свобода така че там, където има недоокомплектоване на служители или пък затворите са на отдалечено място, да се приложи по-гъвкав режим, включващ 24-часови смени", е заявил Иванов.

Министърът е настоял също така до края на септември, ръководствата на всички места за лишаване от свобода трябва да предложат приоритети и стратегически цели за развитие на системата на изпълнение на наказанията до 2020 г., които да залегнат в бъдещите оперативни програми финансирани от фондовете на Европейския съюз, за да може да се кандидатства за средства по европроекти.

Директорите на двете дирекции - „Изпълнение на наказанията" и „Охрана", които също са присъствали на срещата, потвърдиха думите на зам.-министъра, че не достигат пари в системата.

9 млн. лева е недостигът, който изпитва дирекция „Изпълнения на наказанията" за покриване на своите разходи. Шефът й Росен Желязков коментира и някои от исканията на надзирателите, а именно, че на базата на общото положение в страната техните заплати са синхронизирани.

Директорът на затвора в Бобов дол комисар Александър Апостолов коментира след срещата и случая с избягалия от общежитието в Самораново затворник. Той увери, че в най-скоро време беглецът Николай Йорданов ще бъде задържан, за да изтърпи остатъка от присъдата си.

Бягството станало по време на престоя на затворниците на открито, обясни Апостолов. Николай спонтанно решил да бяга, преодолял едно заграждение, счупил заварка и прескочил заграждение с бодлива тел.

Всичко станало за минута, в която 40-годишният Йорданов успял да слезе до коритото на близката река и да се укрие, заяви Апостолов и допълни, че речното корито е с буйна растителност. По думите на директора на бобовдолския затвор в общежитието двама надзиратели пазят между 70 и 100 души.

Мотивите за бягството на затворника все още се изясняват. Смята се, че е възможно призовка за образувано досъдебно производство срещу сина му, която Йорданов получил наскоро, да е причина за това негово решение.