Руанда отбелязва 20 г. от кървавия геноцид в страната. В Земята на хилядата хълма бе постигнато помирение през 20-те години, откакто подкрепяните от руандийското правителство милиции само за 100 дни избиха над 800 000 тутси и умерени хуту. "Интерахамве" и други милиции излизат с мачетета, брадви, копия и сопи, за да извършат един от най-тежките геноциди на 20 век.

Решението на лидерите на хуту да решат окончателно "проблема тутси" е взето в началото на 1990-те години. Клането е грижливо подготвено с пропагандна кампания, в която тутси са наричани в предавания по радиото "хлебарки и червеи", припомня БТА. Изготвени са черни списъци с имената на представители на тутси и хуту, които са против правителството и трябва да бъдат избити.

Сигнал за започване на клането става свалянето с ракета на самолета, в който летят президентът Жувенал Хабиаримана и бурундийският му колега Сиприен Нтариамира на 6 април 1994 г. Убийствата продължават до юли, когато Патриотичният фронт на Руанда постепенно установява контрол над страната.

За мнозина геноцидът в Руанда се откроява като исторически значителен не само заради големия брой убити за толкова кратък период от време, но и заради начина, по който Западът реагира на зверствата. Независимо от сведенията, постъпили преди започването на убийствата, и отразяването от международните медии, показващо мащаба на насилието, когато геноцидът се разгръща, практически всички страни от Първия свят отказват да се намесят.

Вчера президентът на Руанда Пол Кагаме обвини повторно Франция, че е участвала в геноцида. Кагаме осъди "пряката роля на Белгия и Франция в политическата подготовка за геноцида" и обвини френските войници, които са участвали във военната хуманитарна мисия в южната част на страната. Това заяви, че те са били както съучастници, така и "актьори" в кървавата баня, която отне живота на поне 800 000 души.

През 1994 г. Франция беше съюзник на екстремисткия режим на хуту, стоящ зад геноцида. От своя страна Пол Килес, бивш председател на френската парламентарна мисия за геноцида в Руанда, нарече обвиненията на Кагаме "позорни".