Над 25 милиона лева не са били усвоени от Фонда за лечение на деца в чужбина от 2005 г. до сега.

Това са около 40% от средствата, с които разполага центърът.

Данните станаха ясни при представянето на одит на Сметната палата, съобщи БНР.

В него се посочва, че за периода 2005 - 2008 година центърът е разполагал с 9,5 млн. лв. - субсидия от държавата.

От тях обаче са изразходвани едва 5,8 млн. лв.

Други два милиона са получени от дарения. От бюджетния излишък са предоставени още 20 млн. лв., от които са разходвани 550 хил. лв.

За периода 2005 - 2008 година центърът е разполагал с 9,5 млн. лв. - субсидия от държавата. От тях обаче са изразходвани едва 5,8 млн. лв.

От 411 постъпили молби, одобрение са получили 223. Така български деца са лекувани в чужбина за под 6 милиона лева.

Важно е да се отбележи, че реално всички бюджетни пари се връщат в хазната, ако не бъдат употребени в рамките на една година.

От доклада на Сметната палата стават ясни още разминавания между регистрите на комисията, която извършва оценка на медицинската законосъобразност, и центъра.

Друга нередност, която бе изтъкната е, че липсва яснота колко деца могат да кандидатстват по процедурата за лечение в чужбина. Според председателя на Сметната палата - Валери Димитров някои от случаите са забавени с месеци.

Докладът на Сметната палата върху дейността на Център „Фонд за лечение на деца" от създаването му до края на 2008 г. е взет под внимание от министерството на здравеопазването.
                                Още...

Той отбеляза, че липсва прозрачност и ефективност за дейността и на фонда, и на комисията. Според него липсват и критерии за кандидатстване и за помощ, както и крайни срокове за оценка на документите.

Редно е да се запитаме дали не става въпрос за безхаберие от страна на фонда за лечение на деца, посочи Димитров. Той отбеляза, че законът формално не е нарушен, но дейността на центъра не  е ефективна.

Димитров определи случващото се като "типичен балкански синдром".

От Сметната палата ще предложат законодателни промени за подобряване дейността на фонда.