Работилница за лютеница в центъра на София, училище за български народни танци, училище по йога и парти-място са само част от превъплъщенията на паркинги в центъра на София.

За един ден градските оживени пространства за паркиране се превръщат в място за отдих. Това е част от инициативата „Паркинги стават паркове".

На различни места в столицата могат да се видят уроци по йога, упражнения по учението на Петър Дънов, както и как на своеобразен градски парк, заобиколен от автомобили, от душата на рояла излиза великолепна музика или пък как в импровизирания парк можем да си ремонтираме колелото.

Инициативата „Паркинги стават паркове" е глобална в световен мащаб и ежегодна, обясни координаторът на проекта Симеон Василев. Тя се провежда в 260 страни по света. Основната цел е да предизвикаме хората да помислят за градските пространства, подчерта той. По думите на Василев целта е да се покаже на хората колко неща могат да се случат на едно паркомясто. Инициативата вече е позната сред хората и с удоволствие те обикалят паркингите, доволен е Василев.

Така например на гърба на Народния театър е обособено парти-място с балони, дискотечна топка и всичко, нужно за купон. От страни на Министерство на финансите пък минувачите могат да се запознаят с упражненията на учителя Дънов. Там паркомястото е обособено като истинска релакс-зона с изкуствена трева, борчета и цветя.

Всяко паркомясто е префасонирано с идея. „Градски паркове" има пред Народния театър, пред Телефонната палата и пред парламента. А на ул. „Шишман" е изградена работилницата за лютеница. От всеки парк може да се вземе карта къде са другите любопитни местенца и какви изненади предлагат те.