На тържествена церемония пред президентството, с участието на държавния глава Георги Първанов, беше издигнат националният флаг по случай Деня на Будителите.
Този път сред наблюдателите на събитието се оказа целият състав на намиращия срещу президентството археологически институт с музей към БАН.
Служителите бяха излезнали на протест заради липсата на средства за заплати за последните три месеца на 2011 г.

В края на церемонията за издигане на националното знаме пред президентството и тържествена смяна на караула, Георги Първанов отиде при учените и декларира подкрепа.
След като разгледа една от листовките на протестиращите, държавният глава обяви, че ще говори с министър-председателя и финансовото министерство за проблемите на учените.

Протестиращите през цялото време на церемонията стояха пред музея и държаха високо с ръце листовки с исканията си. Протестираме срещу унищожителния за академията бюджет, предвиден в проекта за закон за държавния бюджет за 2012 г., който ще ни остави пет месеца без заплати, пишеше на една от тях.

Днес е ден на Будителите и искаме да заявим, че политиците много обичат да се фукат с нашите открития, много обичат да разнасят златните съкровища на България по света и да се снимат с тях, но е време реално да дадат нещо за хората, които са направили тези невероятни постижения, заяви Андрей Тонев, археолог нумизмат.
Той изрази разочарование, че никой от управляващите не обръща внимание на протеста им  и се крият в миша дупка. Вижте, че при нас няма никой, изтъкна Тонев.

Той се възмути, че вчера финансовият министър Дянков е заявил, че за 2013 г. бюджетът ще бъде още по-орязан. Държавата ще дава една трета, сякаш ние сме една трета хора! Затова сме днес на протест, обясни археологът.

Искаме да чуем подкрепа за българската наука и конкретно за археологията, защото всички управляващи искат да се идентифицират с нашите открития,
заяви пред news.bg председателят на научния съвет професор Васил Николов.

Той подчерта, че България е на трето място в Европа по археологическо културно наследство, че нашите изследователи са със значителен опит и че точно техният труд трябва да бъде ценен. Защото това, с което се показват политиците зад граница и тук в страната, това, което създава национално самочувствие и национално богатство, трябва да бъде подкрепяно, заяви професор Николов.

Той изрази възмущение, че освен че археологическите проучвания не се подкрепят, същото се случва и с изследванията. Археолозите от института са оставени на умиране, коментира Василев и добави - в същото време управляващите искат да се бият в гърдите с това, което ние правим.

Държавата не отпуска средства за изследване на материалите, за публикуване, нито за издръжка на института и за заплати, обясни той, подчертавайки, че управляващите нямат визия нито за науката, нито за археологията.