Съществува риск на България да бъде наложена санкция в размер на 25 милиона евро, съобщават от РЗС, подчертавайки, че разполагат с достоверна и проверена информация за това.

От партията на Янев обясняват, че страната ни ще бъде глобена поради непреодолими проблеми, свързани с плащанията по схемата за единица площ за 2009 г. на Разплащателната агенция и заради продължаващите порочни корупционни практики и измами с евросредства през 2010 и 2011 г.

Земеделският министър Мирослав Найденов повече от 10 дни крие писма от еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачион Чолош и от Главна Дирекция „Земеделие" на ЕК, касаещи наложената санкция, изтъкват от  РЗС.

Те припомнят, че във вторник (22.03.2011 г.) изтича едномесечният срок, в който МЗХ ще изпрати свои представители, за да предоставят в ЕК мотивирано възражение срещу санкцията.

България вече има наложена глоба от 40 млн. евро за 2007 г. и 2008 г. заради пропуски в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и неактуализирана цифрова карта на нивите.

Въпреки новите обществени поръчки на земеделското министерство за заснемане на всички ниви в страната резултати няма, защото тези търгове на практика са за доработка на вече уж действащите програмни продукти в системата ИСАК, посочват консерваторите.

Те отбелязват още, че до момента са изразходвани десетки милиони за превръщане на системата в работеща, но тя става още по-проблематична, тъй като фирмите, работили през годините, са давали огромни комисионни на министри и високопоставени чиновници и за да си отмъстят, са останали собственици на програмни продукти, които МЗХ сега не може да използва.

За разлика от всички страни членки на ЕС, където всеки фермер в интернет може да си провери физическите блокове и границите на поземлените участъци, в България това е невъзможно. Това е една от основните причини за налагане на тази тежка санкция. 

За ЕК е абсолютно неприемливо тази информация да се пази в тайна, за да може по-лесно да се източват евро средства. Успоредно с това Главна дирекция „Земеделие" на ЕК е наясно, че и последните орто-фото снимки са некачествени. Отново има презастъпване и фиктивно очертани земеделски земи на приближени до Мирослав Найденов едри арендатори, заявяват от РЗС.

От там съобщават още, че преди повече от месец с друго писмо ЕК е уведомила страната ни, че ще бъде санкционирана с въпросните 25 млн. евро за нерегламентирано изплащане на субсидии за кампания 2009, но чиновниците и земеделския министър Мирослав Найденов са се оказали за пореден път безпомощни.