И на втора инстанция българският съд се смили над двете счетоводителки от КТБ и окончателно ги пусна от ареста.

На заседание днес Софийски апелативен съд реши главната счетоводителка на банката Мария Димова и заместничката й Борислава Кючукова да бъдат пуснати на свобода под парична гаранция в размер от 3 хиляди лева за всяка.

Припомняме, до момента Кючукова бе в ареста, а Димова заради онкозаболяването си - под домашен арест.

Въззивният състав на САС не прие мотивите в по-голямата им част на първата инстанция, с която двете бяха освободени, като до последно се налагаше впечатлението, че ще остави в ареста двете обвиняеми.

След собствен анализ съдиите прецениха, че не са съгласни с настояването на СГС, че е разколебано обоснованото предположение за участието на двете счетоводителки в източването на 206 милиона лева от КТБ.

Апелативните съдии, за разлика от колегите им от СГС, повярваха на показанията на неочаквано освободената преди време от ареста главна касиерка Маргарита Петрова за това, че тя е получавала нареждания от счетоводителките да прехвърля пари от сметки на фирми и физически лица към свързани с Цветан Василев фирми.

Много е вероятно и двете обвиняеми да са участвали пряко в отклоняване на пари от касата на банката, реши съдът, разчитайки основно именно на показанията на Петрова.

Припомняме, адвокатите на Димова и Кючукова още преди време предположиха, че Петрова е сключила споразумение с прокуратурата да бъде освободена срещу показания, след като вече веднъж подведе прокуратурата и съда, давайки показания, че е изнесла въпросните пари в един ден с чували, а дни след това промени коренно тезата си във вреда именно на двете счетоводителки. Съвсем малко след това тя бе пусната от ареста с по-лека мярка.

Апелативните съдии не се съгласиха и с приетия от СГС първи доклад на квесторите на КТБ, според който липса от 206 милиона няма, а парите са дадени като заем на принадлежащата на Цветан Василев фирма "Бромак".

В крайна сметка обаче в полза на подсъдимите надделя това, че от задържането им е изтекъл повече от един месец, а и двете са с прекратени трудови отношения с КТБ и нямат фактическата възможност да извършат ново престъпление. След като имат чисто съдебно минало, изяснен адрес и запорирано имущество, те вероятно не могат и да се укрият от закона, реши САС.

По-късно адвокатът на Кючукова Христо Ботев сподели пред медиите, че до час двете гаранции ще бъдат платени.

Той разясни, че днес съдът е приел ново доказателство - договор за заем от 200 милиона евро, дадени от фирмата на свидетелката Теодора Танева за фирмата на Валери Карадачки, които трябвало да попълнят липсата в касата на КТБ. Във въпросният договор не се упоменава, че това е изричната цел на заема, но според свидетелите именно това е била идеята. Договорът е от 16 юни тази година.

Ботев настоя, че за същината на делото е наложително Цветан Василев да даде показания. Припомняме, той е в неизвестност и е обявен за издирване от Интерпол.

Прокуратурата трябва да спре делото, докато той не се яви, категоричен е юристът. Според него това обаче няма да се случи, а отсъствието на Василев той вижда не като укриване от закона, а като страх за собствения му живот. За Ботев е ясно, че държавата не може да гарантира сигурността на Василев, ако той се завърне на родна територия.

Неочаквано на делото днес се появи за морална подкрепа на обвиняемите баскетболният ни спец Тити Папазов, който още "в зората" на кризата с КТБ се появи на пресконференция в защита на Цветан Василев.

Той подчерта, че за него управителят на БНБ Иван Искров е виновен за създалата се ситуация заради непрофесионалната му реакция. Според Папазов изясняването на истината за случилото се в КТБ се бави, защото така се вреди допълнително на банката и на Василев, което е нечия нарочна цел.