Реформаторите притеснени от прилагането на механизма за случайно разпределение на делата.

В българският съд случайно разпределение на делата няма, заяви в декларация от името на ПГ на РБ Радан Кънев.

Има ясни данни за нарочно и контролирано разпределение, изтъкна той. Имаме всички основания да се съмняваме, че по делото за фалита на КТБ случаят е точно такъв, каза Кънев. Проблемът не е случаен и със сигурност не е плод на грешка, смята още реформаторът.

Той е убеден, че става въпрос за съзнателно контролиране на процеса на създаване и съхранение на софтуерните кодове от лица, пряко контролирани от ръководителите на съдебната система. Това, по думите му, поставяло в опасна зависимост българските съдии.

Според Радан Кънев чрез конкурсно начало трябвало да се създаде въпросния софтуер, вместо от вътрешния ИТ отдел. Имаме основание да предполагаме, че в самия код на софтуера е заложена възможността за злоупотреба с разпределението на делата, коментира лидерът на ДСБ.

Негов приятел експерт в областта му казал буквално „всеки идиот може да манипулира тази система". Тази система можела да се манипулира с няколко елементарни трика, според приятеля на тъмносиния лидер. Кънев иска промяна на законодателната рамка, която да не позволява манипулиране на софтуера на съдебната система за случайно разпределение на делата.

Реформаторите искат нова процедура за изготвяне на нов софтуер за случайното разпределение на делата. Трябвало да се избере независим изпълнител. Те настояват дори да се създадат такива условия, че този софтуер да не се повлиява от спиране на тока и интернета в храма на Темида. Реформаторите са категорични и призовават - да се преборим с мафията в съдебната система.

Припомняме, вчера комисия, съставена от ВСС отправи към Софийския градски съд редица препоръки, свързани именно със системата за разпределение на делата. Поводът за действията на тази комисия е именно начинът, по който бе избран съдия по делото за несъстоятелността на КТБ.