Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е наредил възобновяване на антитерористичната операция в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

"Наредих на армията провеждането на ефектива антитерористична операция в Източна Украйна, с цел защита на местното украинско население.", е заявил той.

В съобщението си, държавният глава осъда нападенията в Славянск, при които бяха убити най-малко двама души. Сред тях бе и политикът Володимир Рибак.

Meждувременно бе съобщено, че американски журналист е изчезнал и вероятно е отвлечен. Той е отразявал събитията в Украйна, но последният му пост в "Туитър" е от 21 април и след това следите му се губят.

Турчинов обвини по-рано днес Руската федерация не спазва постигнатите по време на срещата в Женева договорености за спиране на насилието.

Той заяви това по време на срещата си с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който вчера пристигна на посещение в Киев.

„С голямо съжаление трябва да отбележа, че Русия и нейните терористични спецподразделения, които присъстват в Украйна, демонстративно не спазват споразуменията от срещата в Женева", каза Турчинов и за пореден път обвини Москва в подклаждане на напрежението.

Той отбеляза, че вместо да напуснат окупираните сгради на администрацията, сепаратистите превзеха нови такива и посочи за пример превземането на сградата на вътрешното министерство в Крематорск, където началникът на полицията бе взет за заложник.

Президентът защити действията на Киев спрямо проруските митингуващи в Източна Украйна и ги нарече „адекватни на фона на случващото се". Турчинов за пореден път увери своите сънародници, че предстои цялостна административна реформа на цялата изпълнителна власт в страната.