Делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата е на финалната права. Следващия понеделник предстоят пледоариите на страните.

Подсъдимият Николай Русинов - Чеци се опита да забави края на делото, като направи серия от доказателствени искания. Всички те обаче бяха отхвърлени от апелативните съдии.

Русинов, който обжалва доживотната си присъда, постановена на първа инстанция, поиска магистратите да изискат от медицинския институт от град Инзбрук - Австрия, цялата документация по веществените доказателства от ДНК експертизата, която е изготвена там.

Председателят на съдебния състав съдия Николай Джурковски поясни, че за изясняване на обективната истина не е необходимо и наложително изискването на въпросните фотоматериали. Още повече, че по искане на подсъдимия в рамките на днешното заседание му бяха предявени част от въпросните доказателства.

Днес самият Николай Русинов се запозна лично с 9-те броя салфетки, тампон със суха кръв, иззет от убитата Яна. Тези доказателства бяха изискани в предишното заседание.

На второ място магистратите изтъкнаха като мотив за отказа и факта, че Чеци не сочи конкретни причини за това свое искане, както и обстоятелствата, които цели да бъдат изяснени.

Чеци настоя и за трети разпит на експерти, които се изправиха пред съдебния състав на предишното заседание. Като алтернатива Николай Русинов предложи на съда, ако отхвърлят искането му, да назначат нова експертиза за телефона му.
Съдът обаче прецени че и това негово искане не е основателно, тъй като на предишното заседание подсъдимият и неговите адвокати са имали възможност да зададат всичките си въпроси.

Съдия Николай Джурковски даде възможност на Чеци да дава обяснения, тъй като съдът имал някои въпроси. Подсъдимият Русинов се възползва от правото си да откаже с мотива, че вече е давал обяснения на първа инстанция и по време на досъдебното производство.
Той подчерта, че именно поради тази причини е направил доказателствени искания, защото някои от въпросите на съда щели да се изяснят.

В тази ситуация съдът реши да премине към пледоарии, но Чеци възрази, тъй като не бил подготвен. Русинов поиска от съда делото да бъде отложено, за да има възможност да подготви пледоарията си. Наложи се съдия Джурковски да напомни на подсъдимия, че след една седмица магистратите излизат в лятна ваканция.

Първоначално все пак магистратитите дадоха на Чеци възможността да се организира скорострелно до 9 юли, но подсъдимият отново не бе доволен, тъй като няма да има възможност да се запознае с последния протокол. Оказа се, че прокурорът по делото е служебно ангажиран и на 9-ти и 10 юли, което допълнително затрудни съда в намирането на компромисна дата.

В крайна сметка пледоариите на делото ще бъдат на 13 юли от 13 часа.

По-рано днес бяха изслушани повторно вещите лица, изготвили съдебно-психиатричната и сексологична експертиза на подсъдимия. На въпрос на прокурора относно влиянието на поетия алкохол и психическото състояние на Чеци експертите дадоха становище, че това може да доведе до неуравновесен, непредсказуем стремеж да доминира на всяка цена.
Майката на подсъдимия, която на всяка заседание влиза дейно в защитата на сина си, се обърна към експерта с въпроса дали е пил някога алкохол. Съдът обаче прикани майката на Чеци да седне и да не пречи.

Оперативният работник Илия Делчев от Първо отдел на СДВР потвърди пред съда, че самият той е изготвил докладната записка, свързана с камерите за видеонаблюдение на СДВР.
Припомняме, на предишното заседание по делото Чеци настоя за разпита на свидетеля с оглед установяването на автентичността на подписа върху изготвената докладна записка.

Припомняме, Софийски градски съд призна Николай Русинов - Чеци за виновен като съизвършител на умишленото убийство на Яна Кръстева, извършено по особено жесток начин през лятото на 2011 г. в Борисовата градина. Присъдата е доживотен затвор с първоначален строг режим, 300 000 лева кръвнина за родителите на починалата.