Глоба до 500 000 лева за оператор, който умишлено или случайно допусне замърсяване на околната среда, както и създаване на рискове за защитени видове и за човешкото здраве. За това ще настоява Министерство на околната среда и водите (МОВС), което е „облякло" своята идея в законопроект.

„Нека да си припомним последния разлив на нефтени продукти на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас". Това, което се случи, е допускане на замърсяване на територия, която е в опасна близост със защитена зона и защитена местност", припомни на брифинг в парламента министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По повод случилото се тя посочи, че с този разлив много ценни и защитени видове са били в заплаха, като е имало опасност разливът да засегне и Черно море.

„Заради причинената вреда на оператора бе наложена максималната допустима глоба от 100 000 лева", припомни още министърът на околната среда и водите.

Този случай обаче е провокирал екоминистерството да се замисли и да подготви законодателни промени, с които да се повиши нормата и санкциите, които могат да бъдат налагани при подобни случаи.

„Екипът на МОСВ направи анализ на текущото законодателство и излезе с предложения за увеличаване на глобите при случайни и умишлени действия на оператори в случаите, когато се допусне замърсяване с опасни химични вещества", обясни министър Василева.

Предложението на министерството е глобите да скочат от 100 000 на 500 000 лева.