От ГЕРБ до края на деня ще подадат жалба чрез Общинската избирателна комисия до Административния съд за касиране на изборите за кмет на Шумен. Това съобщи на извънредна пресконференция общинският председател на партията Веселин Златев. "Мотивите за това са, че в близо 90 процента от протоколите не може да се направи извода за удовлетворена контрола", обясни той.

Той уточни, че в голяма част от протоколите вписаните цифри на брой гласували и брой подадени бюлетини не съответстват. Сборът от гласовете за отделните кандидати за кметското място не отговаря на подадените бюлетини.

Броят на действителните и недействителните бюлетини не съответстват на броя на намерените бюлетини. В повече от 80 процента от протоколите има дописвания на гласоподаватели, отнасящи се за двамата кандидати за кмет на Шумен, което било узаконено с подписите не на всички членове на комисията, а само на двама или трима.

По думите на Златев сред откритите нарушения има и куриози. Избирател с постоянен и настоящ адрес във Велики Преслав е гласувал за местен вот в Шумен. В една от секциите за брой гласували първо е написано "двама", след което с три подписа на членове е направена корекция на 500. В друг протокол е отразено, че броят на намерените бюлетини е "нула". Заради подобни случаи не може да се направи извод кой кандидат колко гласа е спечелил, обобщи Златев. От ГЕРБ все още не са извършили анализ на вота за общински съвет, но вероятно ще се иска касиране и на този избор, стана известно на пресконференцията.