Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу трябва да реши съдбата на Румяна Желева до 24 часа.

Това заявиха от комисията по развитие в Европарламента, която днес изслуша номинираната за комисар за "Международното сътрудничество, хуманитарната помощ и отговор на кризи" Румяна Желева.

Те поискаха още Барозу да отговори дали вярва в декларацията на Желева за конфликт на интереси и в крайна сметка той да одобри или отхвърли Желева като еврокомисар, тъй като тя ще работи в неговия екип.

Все още не се знае под каква форма утре Барозу ще съобщи решението си -писмено или ще направи устно изявление.

"Бях поканена да представя вижданията си пред евродепутатите за конкретния ресор, за който съм предложена. Преценката трябва да бъде направена на базата именно на тези отговори, които аз смятам, че бяха добри.", заяви Румяна Желева на кратка пресконференция след проведеното изслушване.

Българските журналисти не зададоха въпроси на Желева.

Първият въпрос на чуждестранен репортер беше защо тя е толкова самоуверена, "като след това изслушване вие няма как да станете еврокомисар". Бях поканена да представя вижданията си за конкретен ресор, преценката трябва да се направи на базата на тези отговори, те бяха добри, отговори българският кандидат за еврокомисар.

Румяна Желева повтори, че фирмата, предизвикала емоции по време на изслушването, не е била действаща в периода 2007-2009 г. "Имам документи за това и контролните органи в България са го доказали", поясни тя.

Следващият въпрос от чуждестранен журналист беше, дали Румяна Желева действително е продала тази фирма, и ако да, за колко пари. Отговорът беше, "Не помня, но сумата не беше голяма".