Депутатите от Патриотичния фронт търсят решения на проблемите на хора с увреждания. В първия работен ден от седмицата депутатите Султанка Петрова и Димитър Байрактаров организираха в парламента кръгла маса по въпросите за интеграция на хората с увреждания. Тя обаче не е бе уважена нито от народни представители от останалите парламентарно представени партии, нито от отговорните по темата институции с изключение на социалното министерство.

Представителят на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ обаче постигна съвсем различен от очаквания ефект с участието си в дискусията. Експертът от отдел за интеграция Надежда Харизанова разгневи присъстващите хора с увреждания и близките им, като някои от тях дори напуснаха залата. Повод за масовото недоволство стана презентацията на Харизанова, която бе изпълнена с цитати от международни директиви, отчети от национални доклади и сухи институционални обяснения.

Дори днес, тук, бяхме дискриминирани, възмутиха се присъстващите. Те настояха експертката ясно да им посочи с какво точно МТСП е подобрило живота на хората с увреждания у нас. В отговор Харизанова изтъкна, че за изминалата година 523 хиляди хора с увреждания, 21 хиляди от които деца, са получили допълнително финансови помощи. Тя обаче не уточни в какъв размер са били те за всеки, което предизвика нова вълна на недоволство от страна на участниците в дискусията, тъй като според тях става въпрос за мизерни суми, които не покриват дори малка част от нуждите им.

Нашият 24-часов, пожизнен труд трябва да се забележи и да бъде овъзмезден, настоя от името на  всички Искра Влахова, родител на дете с увреждания. Тя настоя семействата, които се грижат за близките си с увреждания, да получават заплащания, не по-ниски от тези на приемните семейства. Влахова посочи, че в момента пенсията за човек с увреждания е 135 лева, а за личния му асистент - 85 лева. Никой не може да оцелее така, категорична е майката. Тя настоя и за ранна психологическа помощ за всяко семейство на дете с увреждания.

Влахова засегна и темата за образованието, като според нея масовото училище не е място за деца с множествени увреждания, а има прекалено малко учебни заведения, които да са създадени специално за малчуганите с такива потребности. Ние не говорим за образование, а за обучение - децата да могат да се грижат сами за себе си и да са социално адекватни, разясни Влахова.

Майката не пропусна да се оплаче, че в обществото няма никаква яснота за промените в ТЕЛК, които здравното министерство готви, но предложи занапред ТЕЛК да отразява уврежданията и инвалидността, а не сбор от болести. Според Влахова това би освободило финанси, които могат да отиват към подпомагане на хората с увреждания.

Родителите на деца с увреждания се възползваха от възможността да сигнализират депутатите от ПФ и за друг проблем, който се разпространявал в ТЕЛК-овете все по-масово. По думите им децата с аутизъм, навършвайки между 16 и 18 години, били подложени на смяна на диагнозата и им поставяли етикета "шизофрения". ТЕЛК комисиите обяснявали това на семействата с факта, че диагнозата се наричала "детски аутизъм" и след като децата законово вече излизат от тази възраст, то не може повече да са обозначени със същото състояние.

Ние ще сме вашият проводник решенията да се случват, обеща на разтревожените семейства ПФ депутатът Димитър Байрактаров. Има депутати, на които изобщо не им пука - сит на гладен не вярва, оплака се той от колегите си в парламента. По думите му, ако ПФ имал 118 депутати, решенията по такива социално важни проблеми биха се взимали лесно, но те, за жалост, имали само 18 души в настоящето Народно събрание.