Опозиционният лидер в македония Зоран Заев благодари на ПЕС и БСП за подкрепата към Македония по време на кризата.

Той обясни, че целта на днешната среща със зам.-председателя на НС на БСП е била да се изпрати едно приятелско послание между две държави. Другата причина според него е била да се обсъди кризата в Македония с всички детайли и възможностите за нейното демократично разрешаване.

"След кризата в Куманово няма никакви причини да се плашим, че този конфликт може да стане регионален", увери Заев. По думите му тази криза е била само още една причина да се седне на масата за преговори и да се търсят бързи решения за излизане от кризата. "Надявам се оттук нататък между двете страни да има все повече и по-добри културни, икономически и спортни отношения", заключи Зоран Заев.

Припомняме, опозиционния лидер Зоран Заев е на посещение у нас, като сутринта разговаря и с премиера Бойко Борисов.

БСП подкрепя една стабилна и единна Македония и намирането на политическо решение на сегашната сложна ситуация, заяви от своя страна Янаки Стоилов след срещата си с председателя на Социалдемократическия съюз на Македония.

Янаки Стоилов подчерта, че оттук нататък политически сили в Македония трябва да намерят изход от създалата се ситуация. "Ние по никакъв начин не бихме искали да се месим в този процес", допълни Стоилов. Той изрази тревога днешната ситуация да не повлияе дестабилизиращо на обстановката в региона.

Стоилов посочи, че посещението на македонските социалдемократи в България трябва да се възприеме и като знак за трайните отношения между нашите две държави и възможността да се търси решение на политическата криза в Македония. Според него, когато обстановката в Македония е по-благоприятна, двете страни ще могат да работят за развитие на икономическото трансгранично сътрудничество и транспорта.