Северна Корея затвори реактора Йонбьон, съобщи Държавният департамент, цитиран от АФП.

Стъпката идва близо две седмици след като Пхенян прие да изпълни всички условия и да сътрудничи безусловно с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) при прекратяване на ядрената си програма, отбелязват световните медии.

Експерти от МААЕ ще проверят спирането на реактора в Северна Корея, заяви главният преговарящ на САЩ Кристофър Хил.  

Инспекторите и севернокорейските власти постигнаха съгласие по 11 пункта. В документа се посочва, че Пхенян е показал твърдост и решимост в отказа си от военната си програма за разработване на атомна бомба. В замяна на отказа си от ядрена програма севернокорейското правителство ще получи 1 млн. тона петрол, както и допълнителни хуманитарни помощи.

Мерките за прозрачност предвиждат инспекторите да имат достъп до всички съоръжения на Йонбьон, сред които са 5-мегаватов реактор, фабрика за добив на плутоний, съоръжения за ядрено гориво, както и строящият се 50-мегаватов реактор. Пхенян е предложил да се запечата и строящата се в Течон централа, която не е посещавана от инспекторите. Екипът от инспектори ще наблюдава не само ядрения реактор в Йонбьон, така и всички свързани с ядрените амбиции на страната обекти и оборудване.

Председателят на МААЕ Мохамед ел Барадей заяви, че наблюдателната мисия в Северна Корея ще струва 1.7 млн. евро (2.3 млн. долара) за настоящата година и 2.2 млн. евро за 2008 г.

Предишното споразумение с Пхенян беше сключено през 2005 г. и предвиждаше страната да спре всичките си ядрени програми и да се върне в Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Година по-късно обаче Пхенян едностранно го прекрати